Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΥΠΕΝ: Δημοσιεύτηκε η τρίμηνη παράταση στο νόμο των αυθαιρέτων
30/05/2017

Παρατάθηκε για μιά ακόμη φορά, κατά ένα ακόμη μήνα, ήτοι έως τις 8 Ιουνίου 2017, η προθεσμία υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο 4178/2013 για την αυθαίρετη δόμηση, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Το σχέδιο νόμου που χαρακτηριζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως ιδαίτερα σημαντικό για το περιβάλλον και την ανάπτυξη θα κατατεθεί αμέσως μετά το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα και υπολογίζεται να έρθει προς ψήφιση στην βουλή περί τα μέσα Μαίου 
 

Η παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο, που έληγε στις 8 Μαΐου 2017 κρίθηκε απαραίτητη καθώς μετά την ψήφιση του νόμου, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθούν τεχνικές παρεμβάσεις, απαραίτητες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να προσαρμοστεί στις νέες θεσμικές προβλέψεις. 

Οπως τόνισαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ,  ο νέος νόμος για τον οποίο έχουν διατυπωθεί πάνω από 2000 σχόλια κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης  θα διατηρεί τη φιλοσοφία του ισχύοντα νόμου ο όποιος όμως θα απλοποιηθεί. Ξεκαθάρισαν δε, ότι η «κόκκινη γραμμή» του 2011 πρόκειται να παραμείνει ως έχει. Όπως εκτίμησαν, αναμένεται μεγάλος αριθμός εντάξεων, καθώς το ποσοστό που έχει υποβληθεί είναι σχετικά χαμηλό -μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Η ΠΟΜΙΔΑ εύχεται να μην υπάρχουν στο νέο νόμο οι επίμαχες διατάξεις για πιστοποιητικά μηχανικών στις αποδοχές κληρονομιάς, διπλές αμοιβές μηχανικών σε κάθε δήλωση αυθαιρέτου, και η απίθανη μεθόδευση σε βάρος του ελληνικού λαού που ονομάζεται "ταυτότητα κτιρίου"... Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη.

πίσω στα νέα