Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φοιτητικές Μισθώσεις

Εν όψει της νέας  περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, η ΠΟΜΙΔΑ για να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών και νέους φοιτητές, ανακοινώνει τα εξής:

Η μείωση των εσόδων των νοικοκυριών κατά τα χρόνια της κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να σπουδάζει τα παιδιά της με βασικό κριτήριο επιλογής την φοίτηση στον τόπο κατοικίας της. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση τη συνολική ζήτηση κατοικιών για φοιτητικές μισθώσεις.

Δυστυχώς όμως, για πολλούς λόγους που έχουμε εξηγήσει (παλαίωση κτιρίων, ληστρική φορολόγηση μισθωμάτων, ζημιές και χρέη από προηγούμενους ενοικιαστές κλπ.) , μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός διαθέσιμων κατοικιών για εκμίσθωση. 

Παράλληλα τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI εξακολουθούν να αρνούνται και να αδιαφορούν πλήρως, με ελάχιστες γνωστές σ΄εμάς εξαιρέσεις, για το αυτονόητο: Να οργανώσουν γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φοιτητές να μη χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας στέγη πόρτα-πόρτα σε μιά άγνωστη συνήθως πόλη, αλλά να καθοδηγηθούν άμεσα στο που θα βρούν αυτό που ζητούν. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουμε εντοπίσει μόνον στις σχετικές ιστοσελίδες του Γραφείου Στέγασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: http://enoikiazetai.uoi.gr, και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνώνhttps://lesxi.aueb.gr/el/content/katalimata . 

Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει κατ΄επανάληψη ζητήσει από τους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας να ενδιαφερθούν για το αυτονόητο: Τα Πανεπιστήμια να βοηθούν τους πρωτοετείς φοιτητές και τους γονείς τους, να βρούν στέγη μέσα από αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές διαδικασίες. Η τελευταία επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ για το θέμα αυτό έχει ως εξής:


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ!!!

Προς τoν Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ενταύθα                                                                                                                                   Αθήνα, 6.7.2023

ΘΕΜΑ: Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για στέγαση φοιτητών σε ιδιωτικές κατοικίες.

        Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,

      Μαζί με τα συγχαρητηριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις ευχές μας για επιτυχία σε αυτά, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο πρόβλημα του οποίου κάθε καλοκαίρι, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γινόμαστε μάρτυρες (και ενίοτε θύματα), των πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους, που αναζητούν εναγωνίως κατοικία σε μια άλλη πόλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ.

        Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες είναι γνωστό ότι δεν επαρκούν, γι΄αυτό και το βάρος της επίλυσης του προβλήματος της στέγασης των φοιτητών το σήκωσε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, (πλην του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων) έχουν αδιαφορήσει πλήρως στο να δημιουργήσουν γραφεία στέγασης των πρωτοετών φοιτητών στον ιδιωτικό τομέα, ή έστω μιας ελάχιστης ψηφιακής υποδομής που να επιτρέπει την συνάντηση της προσφοράς και της ζήτησης φοιτητικής στέγης, προς εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών. Αυτό συμβαίνει διότι οι διοικούντες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ουδέποτε συνειδητοποίησαν ότι, εφόσον δεν υπάρχει επάρκεια φοιτητικών εστιών, η βοήθεια για την εξεύρεση κατοικίας στέγασης τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και μέριμνα των ιδρυμάτων τους, όπως σε όλη την Ευρώπη!

      Για να τερματιστεί το διαχρονικό αυτό καθεστώς ταλαιπωρίας των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, η ΠΟΜΙΔΑ σας προτείνει και πάλι να δημιουργηθεί από τα Υπουργεία σας ένα απλά παραμετροποιημένο λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας, που θα λειτουργεί μόνιμα είτε στο portal  του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι μεσίτες, θα μπορούν να δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών.

Αυτό θα είναι μια αδάπανη, αλλά σημαντική θεσμική προσφορά στη νεολαία μας, και σε ολόκληρη την κοινωνία!

                                         Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία

                                                               Με εξαιρετική εκτίμηση

                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

                   Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γ. Γραμματεύς

              Στράτος Ι. Παραδιάς                                                            Τάσος Γ. Βάππας

       Δικηγόρος Α.Π. - Πρόεδρος UIPI                                             Δικηγόρος Α.Π. - υ.Δ.Ν.


ΣΗΜΕΡΑ οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εξής διαθέσιμα μέσα για εκμίσθωση ή μίσθωση φοιτητικής κατοικίας: 

* ΑΓΓΕΛΙΕΣ στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες προσφερόμενων κατοικιών.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά τοπικά δημόσια μέρη.   

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ειδικό τύπο αγγελιών και το διαδίκτυο.

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, σε μερικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Τρίπολη, η Καστοριά... (βλ. το Πανελλήνιο Δίκτυο της ΠΟΜΙΔΑ). 

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ, κατά προτίμηση των συνοικιών κοντά στις περιοχές όπου αναζητείται η κατοικία.  

ΑΘΗΝΑ:  Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών, Χ. Τρικούπη 24,  210-3621930    www.e-akinita.gr  

ΕΛΛΑΔΑ: Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος, ευρετήριο διευθύνσεων οργανώσεων μεσιτών στις πόλεις της χώρας όπου λειτουργούν σωματεία-μέλη της :  www.omase.gr.


Για πληροφορίες σχετικά με το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα πατήστε εδώ.

Διαβάστε την εγκύκλιο για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα εδώ.

Κάντε αίτηση για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα εδώ.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ:

Μην πανικοβάλλεστε! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!

Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα! 

Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!  

* Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!

* Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.

Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. Το φοιτητικό επίδομα ενοικίου για συγκατοίκηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το απλό επίδομα!

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

Μακρυά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.

* Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

Για περισσότερα δείτε τη σελίδα "Για Ενοικιαστές" της ιστοσελίδας μας!


...ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:

* Διαβάστε και εφαρμόστε προσεκτικά τις οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για τη σύναψη μισθώσεων που περιέχονται στην ιστοσελίδα μας και στον ετήσιο "Οδηγό του Ιδιοκτήτη", και μην προτιμάτε το "καλό" μίσθωμα, αλλά τον καλό μισθωτή!

Χρησιμοποιείστε μόνον τα ειδικά επεξεργάσιμα υποδείγματα μισθωτηρίων φοιτητικών μισθώσεων, που μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε άμεσα μέσα από τη σελίδα μελών της ιστοσελίδας μας www.pomida.gr ή να παραλάβετε από το Γραφείο Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ (Σοφοκλέους 15), προσυπογραμμένα από το φοιτητή και τους γονείς του!

Ασφαλίστε αμέσως το μίσθιο ακίνητό σας! Σας θυμίζουμε ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει δημιουργήσει δικό της ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει πλήρως τα μέλη της από κάθε ατυχία,  φυσική καταστροφή, ανεύθυνη συμπεριφορά ή και κακοβουλία οποιουδήποτε σε βάρος της περιουσίας τους!

Τυπώστε τώρα το μισθωτήριο για φοιτητική μίσθωση από τη σελίδα μελών!