Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Χρ. Σταικούρας: 200 εκατομμύρια αποζημίωση στους εκμισθωτές ακινήτων...
21/04/2021

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων ύψους  200.000.000 ευρώ προς τους εκμισθωτές ακινήτων που υπέστησαν περικοπές στα μισθώματά τους ενημέρωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταικούρας τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά. Επίσης ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο και για την αποδοχή του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ για αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων του 2020 με μόνη προυπόθεση την κοινοποίηση εξώδικης πρόσκλησης προς τους οφειλέτες ενοικιαστές, ήτοι χωρίς να απαιτηθεί η έκδοση δικαστικής απόφασης, διαταγής απόδοσης μισθίου, ή έστω κατάθεσης μισθωτικής αγωγής στο αρμόδιο δικαστήριο. 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε πίστωση ποσού συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 269.461 ιδιοκτητών ακινήτων,  με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Από το παραπάνω ποσό, τα 167,6 εκατ. ευρώ αφορούν 265.524 φυσικά πρόσωπα και τα 14,9 εκατ. ευρώ αφορούν 3.937 νομικά πρόσωπα.

Προηγήθηκε, χθες, η πίστωση ποσού συνολικού ύψους 15,7 εκατ. ευρώ σε 99.358 μοναδιαίους Α.Φ.Μ. για μειωμένα μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021.

Έτσι, για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 385 εκατ. ευρώ. Η καταβολή αυτή αποτελεί μιά ακόμη δικαίωση του αγώνα της ΠΟΜΙΔΑ που διεκδίκησε και πέτυχε την αποζημίωση των μελών της αλλά και όλων των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας για τις περικοπές των μισθωμάτων τους.

Χρ. Σταϊκούρας: Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ φέτος - Τέλος του έτους οι αποφάσεις για νέες αντικειμενικές

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος, ο οποίος θα καταβληθεί φέτος σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτό δήλωσε στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8%.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει μαζί με τον καθορισμό τιμών ζώνης, για πρώτη φορά σε νέες περιοχές. Πρόσθεσε δε πως η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να «τρέξει» τις προσαρμογές των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους θα εξεταστούν τα δεδομένα για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

πίσω στα νέα