Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Το Προεδρείο ΠΟΜΙΔΑ με τον Υπ. Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
21/12/2019

 

Με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη συναντήθηκε το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Πρόεδρος του Σ.Ο.ΔΙΑ κα Θεοδώρα Δήμα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι ότι η ανάπτυξη των τουριστικών βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η τεράστια χρησιμότητά του για τις οικονομίες και τις κοινωνίες των τουριστικών χωρών δεν αμφισβητείται παρά μόνον από όσους έχουν συμφέρον στην συνέχιση της μονοπώλησης των εσόδων από τον τουρισμό. Η χώρα μας ήδη αποκομίζει τεράστια οφέλη από τη δραστηριότητα αυτή, αφού τουλάχιστον το 10% των επισκεπτών της προτιμούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να λύσουν το πρόβλημα της διαμονής τους.  Συνεπώς το Κράτος οφείλει να στηρίζει τη δραστηριότητα αυτή, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προιόντος της χώρας μας.    

Γι΄αυτό στη συνάντηση η ΠΟΜΙΔΑ πρόβαλε την ανάγκη νομοθετικής κατάργησης της δυνατότητας επιβολής χρονικών και ποσοστικών περιορισμών στους ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά και της αποβολής από τις πλατφόρμες όσων αναρτήσεων στερούνται ΑΜΑ, ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι παράνομες μισθώσεις. Επίσης ζήτησε  τη φορολόγηση των μισθωμάτων με flat tax, καθώς και οι δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι διαχειριστές βραχυχρόνιων μισθώσεων να αναγνωρίζονται φορολογικά ως έξοδά τους, όπως συμβαίνει και με τις κάθε είδους εταιρίες διαχείρισης βραχυχρονίων μισθώσεων. 

Η Πρόεδρος του Σ.Ο.ΔΙΑ κα Θεοδώρα Δήμα εξέφρασε τον εντονότατο προβληματισμό της για την περίπτωση επιβολής τέλους διαμονής το οποίο θα δημιουργήσει όχι μόνον δυσβάστακτη επιβάρυνση αλλά και πρόσθετο κόστος διαχείρισης και απόδοσής του.

Τέλος τονίστηκε ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε πολυκατοικίες απηχούν  ουσιαστικά τον αυτονόητο πλήρη σεβασμό στους κανονισμούς των πολυκατοικιών της χώρας μας, αλλά και στο άρθρο 1000 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως θέλει εκείνος, αρκεί να μην προσκρούει αυτό στο νόμο ή σε δικαιώματα τρίτων. 

πίσω στα νέα