Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γεν. Συνέλευση-Σεμινάριο ΕΝΙΑΘ στο ΕΒΕΘ
20/03/2018

 


Με την παρουσία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) κ. Στράτου Παραδιά διεξήχθη την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Γ.Σ. της ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝ.Ι.Α.Θ) που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση ιδιοκτητών ακινήτων και εκπροσώπων φορέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης κος. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, εκπρόσωποι Σωματείων της ΠΟΜΙΔΑ από την υπόλοιπη Ελλάδα κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης σχολίασε την κατάρρευση της πλατφόρμας του προγράμματος "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ" λίγες ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας της, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο πλήθος των φορολογικών επιβαρύνσεων που μαστίζουν την ακίνητη ιδιοκτησία, τις νέες αντικειμενικές αξίες και στην αντιμετώπιση δύστροπων ενοικιαστών. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την πρόσφατη απώλεια της πρώην Προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Ιωάννας Μπιλίση-Χρουσαλά.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στοχοποιηθεί φορολογικά και σήμερα εκ των πραγμάτων έχουν καταστεί η πλέον «ευάλωτη» κοινωνική ομάδα, αφού αναγκάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά φόρου, τα οποία επαυξάνονται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα την επαπειλούμενη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε δημευτικό ΦΑΠ που θα διπλασιάσει μεσοσταθμικά τα βάρη των ήδη βαρύτατα φορολογουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επιφέρουν και μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει ως πρώτο βήμα να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ο οποίος είναι ο κύριος υπαίτιος για τον αφανισμό της μεσαίας ιδιοκτησίας και έχει επιπλέον μηδενίσει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον στην κτηματαγορά, και στην ουσία δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος επίσης στην νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την αυτονόμηση στη θέρμανση, τόνισε ότι η διάταξη αυτή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, ΔΕΝ απαλλάσσει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες από την συμμετοχή τους στα κοινόχρηστα θέρμανσης, μέχρις ότου αποδείξουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου και για το λόγο αυτό έχει δημοσιευθεί Εγκύκλιος της ΠΟΜΙΔΑ με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης θέλει να αυτονομηθεί από την Κεντρική Θέρμανση μίας οικοδομής, χωρίς η εγκυρότητά της να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε.

Οι κκ. Θεόδωρος Σιώζιος και Ορέστης Σεϊμένης, έμπειροι φοροτεχνικοί, προχώρησαν στην επιμόρφωση των παρευρισκομένων μελών σχετικά με τις υποχρεώσεις που φέρει η φετινή φορολογική δήλωση, αναφέροντας σε πίνακες τους Κωδικούς που πρέπει να συμπληρωθούν και αντίστοιχα παραδείγματα, ενώ έκαναν αναφορά και στις ρυθμίσεις για τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο κ. Ευάγγελος Μήνος, Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Ι.Α.Θ και δικηγόρος, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της εκδοθείσας ΠΟΛ 1187/2017 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε εφαρμογή του νόμου 4446/2016 και του άρθρου 111 αυτού που αναφέρεται στις προϋποθέσεις μίσθωσης ακινήτων στην οικονομία του διαμοιρασμού. Αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων από 1-1-2018 αλλά και στα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων.

Ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος Π.ΟΜ.ΙΔ.Α αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις του ομαδικού προγράμματος ασφάλισης κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ-ΙNTERAMERICAN.

Τέλος, η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της ΕΝ.Ι.Α.Θ για την επόμενη τριετία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ΠΟΜΙΔΑ τίμησε με αναμνηστικό μετάλλιο τον τ. Υπουργό και Βουλευτή ΝΔ κ. Σταύρο Καλαφάτη για την σημαντική βοήθειά του προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με την ΚΥΑ περί ανελκυστήρων, όταν ήταν υφυπουργός Βιομηχανίας (2007), και τον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, όταν ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Χωροταξίας (2013). 

Τις εργασίες της εκδήλωσης, συντόνισε ο κ. Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.). και ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Κώστας Χαιδούτης.  Ακολούθησαν αρχαιρεσίες και επανεκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη 546.23
Τηλ. 2310220797 fax 2310264525
http://www.eniath.gr e-mail: mail@eniath.gr             

πίσω στα νέα