Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΟΜΙΔΑ:Αυτονόμηση στη θέρμανση: "Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω"!!!
22/09/2017

Τη λαική παροιμία «Βόηθα με φτωχέ να μη σου μοιάσω» θυμίζει η νέα ρύθμιση για την αυτόβουλη αυτονόμηση διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών της χώρας, που συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 127 του σχεδίου νόμου του ΥΠΕN που κατατέθηκε και εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

* Η ανεξέλεγκτη δυνατότητα που δίνει στους οικονομικά ισχυρότερους κατοίκους των πολυκατοικιών ακόμη και με λειτουργούσα κεντρική θέρμανση, ακόμη και με κεντρικό φυσικό αέριο, να αυτονομηθούν εγκαταλείποντας τους οικονομικά ασθενέστερους στη μοίρα τους, δεδομένου ότι με την αποχώρησή τους η συνέχιση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης θα καταστεί πανάκριβη και συνεπώς πρακτικά αδύνατη. Αυτό σημαίνει εξάπλωση της λεγόμενης «ενεργειακής φτώχειας» («fuel poverty») σε ευρύτατα λαικά στρώματα σε όλη τη χώρα...

  • Ταυτόχρονα η πλήρης απαλλαγή των αυτονομουμένων από κάθε συμμετοχή εκτός από το ασήμαντο κόστος της ετήσιας συντήρησής της κεντρικής θέρμανσης, αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό σε βάρος των υπολοίπων - οικονομικά ασθενέστερων συνιδιοκτητών οι οποίοι θα εξακολουθούν να θερμαίνουν το κτίριο ενώ οι αποκοπτόμενοι θα απολαμβάνουν τη θέρμανση αυτή ανεξόδως και «εις υγείαν των κορόιδων»!!!   
  • Η προβλεπόμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα έχει καθαρά προσχηματικό χαρακτήρα, όταν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί άμεσα να αγνοήσει την απόφασή της και να ανακοινώσει ότι θα αυτονομηθεί.  Ετσι, ενώ σήμερα η κυβέρνηση «θεοποιεί» τις "συλλογικότητες", με τη ρύθμιση αυτή, απαξιώνονται πλήρως οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών όλης της χώρας, που είναι η θεσμοθετημένη και πλέον διαδεδομένη «συλλογικότητα» στον ελληνικό χώρο, και οι αποφάσεις τους θα αγνοούνται πλήρως, χωρίς καμιά συνέπεια...
  • Όχι μόνον δεν πρόκειται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας με τη νέα ρύθμιση, αλλά θα οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση και σπατάλη της, όταν στο ίδιο κτίριο αντί να λειτουργεί μόνον ένας κεντρικός καυστήρας, θα λειτουργούν ταυτόχρονα πολύ περισσότεροι !!!
  • Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα βαρύτατο και διαχρονικό οικολογικό έγκλημα,  με ανυπολόγιστες συνέπειες, πολλαπλάσιες περιβαλλοντικά και χρονικά από την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού!!! Απορούμε για το ότι ελάχιστοι το έχουν αντιληφθεί, ενώ οι εισηγητές της τη διαφημίζουν ως δήθεν οικολογικό μέτρο...
  • Η διέλευση σωληνώσεων και μετρητών από την πρόσοψη ή την κοινόχρηστη είσοδο των κτιρίων «εική και ως έτυχε» θα δημιουργήσει τριτοκοσμική εικόνα στις πολυκατοικίες, πολύ χειρότερη από τη σημερινή.  
  • Η εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων καυστήρων αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, και δεκάδων μετρητών και σωλήνων στις προσόψεις και τις κεντρικές εισόδους των πολυκατοικιών όλης της χώρας, εκτός από αντιαισθητική και αντιοικονομική, εγκυμονεί και σοβαρότατους κινδύνους πυρασφαλείας στα πολυόροφα κτίρια, με πρόσφατο παράδειγμα την φωτιά που αποτέφρωσε το Grenfell Tower του Λονδίνου και πολλούς από τους άτυχους ενοίκους του, η οποία φαίνεται ότι δεν δίδαξε κανέναν από αυτούς που σας εισηγούνται μια τέτοια λύση…
  • Γενικά ο καθένας που δεν επιθυμεί να συμμετέχει στις κοινόχρηστες δαπάνες της πολυκατοικίας του θα μπορεί ανέξοδα και ατιμώρητα να ισχυρίζεται ότι έχει εγκαταστήσει ή ότι δήθεν θα εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, χωρίς να μπορεί κανείς να ελέγξει ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του.  
  • Η όλη αυτή εξέλιξη της διαρκούς σταδιακής και ανεξέλεγκτης αποχώρησης συνιδιοκτητών από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση των συνιδιόκτητων κτιρίων της χώρας μας, αφού οι διαχειριστές τους θα αδυνατούν να υπολογίσουν τις συνεχώς και κατά κύματα αυξανόμενες κοινόχρηστες δαπάνες των υπολοίπων συνιδιοκτητών, δημιουργώντας έναν ακόμη σοβαρό λόγο άρνησης ανάληψης των καθηκόντων διαχειριστή.

Γι΄αυτό καλούμε για μια ακόμη φορά τους εισηγητές του αντικοινωνικού και οικολογικού αυτού «εκτρώματος» να το αποσύρουν και να υιοθετήσουν τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έχει μοναδική εμπειρία στο θέμα και συγκεκριμένες και βιώσιμες προτάσεις. Γιατί αρνούνται να μας ακούσουν; 

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ!

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

Α. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  και με πλειοψηφία του 50% + 1 των ψήφων των θερμαινόμενων και μόνον ιδιοκτησιών (χωρίς συνυπολογισμό των ψήφων μη θερμαινομένων καταστημάτων, γραφείων, πάρκιν, δικ. υψούν):

1. Σε όλα τα κτίρια περιοχών με δίκτυο φυσικού αερίου η Γ.Σ. υποχρεούται να συνεδριάσει άμεσα με θέμα την άμεση σύνδεση της εγκατάστασης θέρμανσης του κτιρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου. Αν δεν το αποφασίσει ρητά και άμεσα, και δεν το ολοκληρώσει, τότε κάθε συνιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να συνδέσει αυτόνομα την ιδιοκτησία του με το φυσικό αέριο. 

2. Σε όλα τα κτίρια όπου έχει διακοπεί μονίμως η λειτουργία της υπάρχουσας κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, και η γενική συνέλευση δεν αποφασίσει την άμεση επαναλειτουργία της.

3. Σε όλα τα κτίρια της υπόλοιπης χώρας (χωρίς δίκτυο φυσικού αερίου) στα οποία έχει διακοπεί η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο, και η γενική συνέλευση δεν αποφασίζει την άμεση επαναλειτουργία της, αν οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα αντλιών θερμότητας αέρος-νερού. Η μέθοδος αυτή είναι η μόνη οικονομική και οικολογική που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο για την καθολική θέρμανση κατοικιών. Μόνη η ύπαρξη απλών κλιματιστικών, τζακιών ή άλλων υποδεέστερων μέσων θέρμανσης, δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως ικανή αιτία του να αποστεί κανείς από τις υποχρεώσεις του έναντι του κανονισμού του κτιρίου και των συνιδιοκτητών του.  

Β. Χωρίς καμιά απόφαση Γενικής Συνέλευσης:

4. Σε όλα τα κτίρια στα οποία κατά την κατασκευή τους η νομοθεσία προέβλεπε την υποχρεωτική προεγκατάσταση σωληνώσεων φυσικού αερίου (π.δ.  420/87, όπως τροποποιήθηκε με  το ν.3175/2003) αλλά σήμερα η κεντρική θέρμανση λειτουργεί με πετρέλαιο, ή δεν λειτουργεί καθόλου.

5. Στα κτίρια της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας όπου είναι από τότε υποχρεωτική η χρήση αποκλειστικά φυσικού αερίου για κεντρική θέρμανση (ΚΥΑ 4241/796/2000) αλλά σήμερα η κεντρική θέρμανση εξακολουθεί να λειτουργεί με πετρέλαιο, ή δεν λειτουργεί καθόλου.   

6. Στους μη θερμαινόμενους έως τώρα χώρους κάθε κτιρίου που υπάγεται στη νομοθεσία της οριζοντίου ιδιοκτησίας.

7. Σε όλα τα κτίρια στα οποία κατά την κατασκευή τους δεν εγκαταστάθηκε ποτέ σύστημα κεντρικής θέρμανσης (προβλέπεται ήδη με το άρθρο 13 παρ.4 Ν.3661/2008,ΦΕΚ Α 89/19.5.2008).

Γ. Συμμετοχή των αυτονομουμένων ιδιοκτησιών. Για να μην καταστεί απαγορευτική η τυχόν συνέχιση λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, πρέπει οπωσδήποτε, για λόγους που μόνον όσοι πάσχουν από κοινωνική αφασία αδυνατούν να αντιληφθούν, στις πολυκατοικίες όπου θα συνεχιστεί η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η διατήρηση μικρής συμμετοχής των αυτονομουμένων η οποία επιβάλλεται όχι μόνον για λόγους ουσιαστικούς, αφού αυτοί θα επωφελούνται από την θέρμανση των εφαπτομένων ιδιοκτησιών τους, αλλά και για σημαντικούς λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συγκατοίκους τους.  Άλλωστε, αφού ο λόγος που οδηγεί στην αυτονόμηση όσους συνιδιοκτήτες έχουν την σχετική οικονομική ευχέρεια, είναι η διακοπή ή η ελαχιστοποίηση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης του όλου κτιρίου, τότε στην ουσία θα έχουν μηδενική ή ασήμαντη οικονομική υποχρέωση προς τη διαχείριση της συνιδιοκτησίας!   

 

πίσω στα νέα