Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Ο κ. Μητσοτάκης και το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα:
1. Το πολύ μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ σήμερα.
2. Την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.
3. Τα φορολογικά κίνητρα αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών της χώρας ώστε να πάρει μπροστά η κατασκευαστική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισαν ότι η Ομοσπονδία επικροτεί τις ακόλουθες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:
*Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο και 10% το δεύτερο χρόνο). Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.
* Έκπτωση 40 - 50% για εργασίες ενεργειακής/λειτουργικής αναβάθμισης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει το μέτρο αυτό (82η Δ.Ε.Θ.) σε όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή και λειτουργική/αισθητική ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων με σαφή στόχευση τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας. Αυτό θα γίνεται με χορήγηση έκπτωσης φόρου (tax credit) – κατόπιν καταβολής όλων των νόμιμων παραστατικών από τον ιδιοκτήτη – η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, του δικαιούχου στα τρία επόμενα έτη.
* Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς τόνισε ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη ενοποίησης των τριών ετήσιων φόρων επί των ακινήτων (βασικού ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικού και ΤΑΠ) σε ένα φόρο που δεν θα τρομοκρατεί και δεν θα λεηλατεί τους πολίτες, αλλά θα είναι γνωστός και προβλέψιμος, και θα μπορεί να καταβάλλεται χωρίς ο πολίτης να κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του ή να πάει στη φυλακή γιατί αδυνατεί να τον πληρώσει.