Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΟΜΙΔΑ: Να καταβληθούν τα καθυστερούμενα μισθώματα κατοικιών προσφύγων προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ
30/10/2022

Άρχισε η εξόφληση των οφειλομένων ενοικίων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ, μετά την πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΜΙΔΑ!!! Ετσι μας ενημέρωσαν μόλις από διάφορες πόλεις της χώρας όπως τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Τρίπολη, την Καρδίτσα και άλλες πόλεις της χώρας, από όπου είχαμε λάβει εντονότατες διαμαρτυρίες για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των μισθωμάτων κατοικιών που έχουν εκμισθώσει για τη στέγαση Προσφύγων μέσω του προγράμματος ESTIA ΙΙ.

Για το θέμα αυτό απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

Ενταύθα                                                                                                                      Αθήνα, 22.9.2022

ΘΕΜΑ: Να καταβληθούν τα καθυστερούμενα μισθώματα κατοικιών προσφύγων προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ                                  

Η ΠΟΜΙΔΑ γίνεται συνεχώς δέκτης εντόνων διαμαρτυριών ιδιοκτητών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Τρίπολη, την Καρδίτσα και άλλες πόλεις της χώρας, που έχουν εκμισθώσει τις κατοικίες τους για τη στέγαση Προσφύγων μέσω του προγράμματος ESTIA ΙΙ, σχετικά με το εξής σοβαρότατο πρόβλημα:

Κατά το διάστημα κατά το οποίο το πρόγραμμα εκμίσθωσης κατοικιών ESTIA διαχειριζόταν  η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, υπήρχε κανονική ροή στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων, γεγονός που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να είναι συνεπείς πρώτα απ΄όλα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.). Όμως αφότου το Πρόγραμμα ESTIA II έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχει προκύψει συνεχής πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων. 

Για παράδειγμα στην περιοχή της Καρδίτσας όπου το πρόγραμμα διαχειρίζεται η ΑΝ.ΚΑ. Καρδίτσας, οφείλονται ενοίκια από τις 15 Απριλίου 2022. Η απάντηση των υπαλλήλων στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών για την πεντάμηνη καθυστέρηση είναι ότι δεν τους έχουν σταλεί τα αντίστοιχα χρήματα.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα πάγια γραφειοκρατικά προβλήματα στις πληρωμές του Δημοσίου. Όμως πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι μηνιαίες δόσεις των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών στο Δημόσιο, τους Δήμους και τις διάφορες ρυθμίσεις τρέχουν και με σημαντικές επιβαρύνσεις, ενώ για πολλούς ιδιοκτήτες η έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων αυτών αποτελεί ζήτημα κυριολεκτικά επιβίωσής τους.

Γι΄αυτό, και επειδή τα όρια της καλόπιστης κατανόησης και υπομονής των ενδιαφερομένων έχουν εξαντληθεί, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την επίλυση των σχετικών γραφειοκρατικών προβλημάτων ώστε να καταβληθούν άμεσα στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών τα οφειλόμενα ποσά ενοικίων, πολλά εκ των οποίων θα επιστραφούν αμέσως στο κράτος σε εξόφληση των οφειλών των ιδιοκτητών, και να αποκατασταθεί η ομαλή καταβολή τους κάθε μήνα, ώστε το ίδιο το Κράτος, να δίνει πρώτο στους πολίτες το παράδειγμα της συνέπειας στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων.

                                                       Με ιδιαίτερη εκτίμηση

                                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματεύς

Στράτος Ι. Παραδιάς                                                   Τάσος Γ. Βάππας

Δικηγόρος Α.Π.- Πρόεδρος UIPI                                 Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.

πίσω στα νέα