Για «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας μιλά πάλι η κυβέρνηση, κάτι που όμως σκοντάφτει στην εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης. «Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός», ήταν η ακριβής δήλωση της κυρίας Παπανάτσιου στο συνέδριο της Prodexpo, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στην Καθημερινή, εφόσον επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος της εξίσωσης των αξιών των ακινήτων, θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο αφενός θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες των ακινήτων, αφετέρου θα αντικατασταθεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στόχος της κυβέρνησης, είναι σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης το πώς θα επιμερίζεται ο φόρος. Δηλαδή, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα αυξήσει δραματικά τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία. Προφανώς, για αυτούς οι φόροι θα είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, και αυτό, καθώς τα χαμηλής αξίας ακίνητα θα απαλλαγούν από τον φόρο. Οπως προαναφέρθηκε, σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξίσωση των τιμών των ακινήτων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι το οποίο όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος είναι εξαιρετικά δύσκολο. Στο θέμα της εξίσωσης των τιμών των ακινήτων η υφυπουργός ανέφερε ότι δρομολογείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.
H ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ: Σε μιά καθαρά ψηφοθηρική προσέγγιση του θέματος, και αδιαφορώντας για τη δημοσιονομική του, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επαναφορά του ΦΑΠ στη βάση του να καταστήσει αφορολόγητους «όσους πληρώνουν ελάχιστα για τον ΕΝΦΙΑ, και ταυτόχρονα να επιβαρύνει εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, σχεδιάζοντας να κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα! Ετσι, όπως αναφέρεται συχνά, ο φόρος αυτός θα γίνει «πιο δίκαιος», και δεν θα ονομάζεται πλεόν ΕΝΦΙΑ, αλλά ΦΑΠ.
Ο φόρος αυτός όμως δεν πρόκειται να γίνει «πιο δίκαιος» αν σταλούνστην πόρτα των πλειστηριασμών ή και της φυλακής, εκείνοι που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα, φορτώνοντάς τους πολλαπλάσιες φορολογικές υποχρεώσεις από αυτές που ήδη έχουν, προς όφελος εκείνων που ουσιαστικά απαλλάσσονται με τρόπο κοινωνικά άδικο. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλώ», απλά γιατί τα θύματα ενός ακόμη πιο ληστρικού ΦΑΠ δεν έχουν πια, δεν μπορούν και δεν θα πληρώσουν, με αποτέλεσμα σύντομα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα για να καλύψει τα νέα ελλείμματα, ακόμη και σε βάρος εκείνων που εμφανίζεται ότι θέλει να ευνοήσει. Ακριβώς δηλαδή ότι έγινε με την κατάργηση του ΕΤΑΚ (1‰) το 2010, που μας οδήγησε στο «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ το 2011!
Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει «πιο δίκαιος» ΜΟΝΟΝ αν τολμήσουν οι κυβερνώντες να κάνουν αυτό που δεν τόλμησαν οι προκάτοχοί τους: Να νομοθετήσουν να συνεισφέρουν ΟΛΟΙ, και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν απολύτως ή σχεδόν τίποτε! Δηλαδή να τον πληρώνουν όχι μόνον οι κάτοχοι απρόσοδης, πλέον, αστικής ακίνητης περιουσίας, αλλά και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου γης, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικώς και σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», καθαρά προσχηματικά, μόλις ένα ευρώ (1€!) ανά στρέμμα το χρόνου. Όχι της γης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά της γης των τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων… των οποίων ο κάτοχος 100 στρεμμάτων φορολογείται με 100€ το χρόνο, περίπου δηλαδή το 1/2 της φορολογίας του κατόχου ενός υπογείου 60-70 τ.μ. σε κάποια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας!
Ο ΕΝΦΙΑ/ΦΑΠ τέλος, μπορεί να γίνει πράγματι «πιο δίκαιος» αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικός μόνον αν πάψει να είναι ένας διπλός φόρος! Ο καταστροφέας της κτηματαγοράς, της οικοδομής, αλλά κυρίως της «κατεδάφισης» της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, που ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας, έχει όνομα και λέγεται «συμπληρωματικός φόρος»! Αν καταργηθεί, αντί να επαναφερθεί ο ληστρικός ΦΑΠ, σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση της ετήσιας ανά στρέμμα φορολογίας των εκατομμυρίων στρεμμάτων της μη αγροτικής εκτός σχεδίου γης, θα έχει δρομολογηθεί η επανεκκίνηση όχι μόνον της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και ολόκληρης της οικονομίας μας!