Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Νέα παρέμβαση του βουλευτή Βασ. Σπανάκη για θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων
02/12/2022

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, ζητά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid-19, εισέπραξαν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια. 

Ο κ. Σπανάκης σημειώνει ότι λίγο πριν το τέλος του χρόνου και ενάμιση σχεδόν έτος μετά το τέλος των περικοπών των ενοικίων, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχει λάβει τις νόμιμες αποζημιώσεις λόγω μειωμένων μισθωμάτων για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων»

Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διασποράς του κορωνιού Covid-19, αποφασίστηκε η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω μειωμένων μισθωμάτων για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. 

Δυστυχώς, λίγο πριν το τέλος του χρόνου και ενάμιση σχεδόν έτος από το τέλος της περικοπής των ενοικίων, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων δεν έχει λάβει τις νόμιμες αποζημιώσεις και παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή τους.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις ιδιοκτητών - εκμισθωτών που ενώ εισέπραξαν μειωμένα (ή καθόλου) ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες.

Μεγάλες καθυστερήσεις στην επεξεργασία παρατηρούνται ιδίως για τις περιπτώσεις όπου μετά την αρχική μίσθωση είχε ακολουθήσει υπεκμίσθωση.

Τα εν λόγω προβλήματα τα έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενώ έχουν γίνει σχετικές αναφορές εκμισθωτών και προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Επειδή συνιστά αδικία να μην αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το ποσό του ενοικίου που οι ίδιοι δεν έχουν εισπράξει.

Επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των εκκρεμών δηλώσεων Covid-19.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να δώσετε άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών που στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid-19, εισέπραξαν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια;
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής, Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης


Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση διαγραφή δημοτικών οφειλών σε ιδιοκτήτες ακινήτων για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης

Ο κ. Σπανάκης επισημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ταλαιπωρούνται λόγω της μη ύπαρξης συντονισμού μεταξύ των Δήμων της χώρας, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι είναι εντελώς παράλογο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να οφείλουν ανταποδοτικά τέλη σε Δήμους για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και είναι κενά. Ο κ. Σπανάκης υιοθετεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ να γίνει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας η διακοπή ρευματοδότησης θα συνεπάγεται και την αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα

τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: «Άμεση διαγραφή δημοτικών οφειλών σε ιδιοκτήτες ακινήτων για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα».

Κύριοι Υπουργοί,

Υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ταλαιπωρούνται λόγω της μη ύπαρξης συντονισμού μεταξύ των Δήμων της χώρας, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Είναι εντελώς παράλογο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να οφείλουν ανταποδοτικά τέλη σε Δήμους για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και είναι κενά! Επιβάλλεται άμεσα η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης διαγραφής των ανταποδοτικών τελών (δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος κλπ) καθώς και την παράλειψη σχετικών βεβαιώσεων για το μέλλον. Μέχρι σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες πέρα απ’ την διακοπή με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουν να καταθέσουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση στον οικείο Δήμο περί μη χρήσης του ακινήτου τους. 2 Επειδή πλήθος ιδιοκτητών δεν το γνώριζε και παρέλειψε να κάνει κάτι τέτοιο. Επειδή από το Ε2 μπορεί ο οικείος Δήμος να διασταυρώσει εάν ένα ακίνητο είναι κενό ή όχι. Επειδή βεβαιώνονται εις βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών άδικα ανταποδοτικά τέλη, προσαυξήσεις και πρόστιμα. Επειδή πρέπει να υπάρχει μία λογική αντιμετώπιση των πραγμάτων σε μία περίοδο που όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την διαγραφή δημοτικών οφειλών σε ιδιοκτήτες ακινήτων για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

2) Προτίθεστε να συστήσετε ένα συντονιστικό όργανο για την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα αυτό με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και Αυτοδιοίκησης;

3) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας η διακοπή ρευματοδότησης θα συνεπάγεται και την αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών;

4) Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις αυτές που είναι χιλιάδες και ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής:  Βασίλειος- Πέτρος Ν. Σπανάκης


Την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης επισύναψης πιστοποιητικού Τ.Α.Π. για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, ζήτησε ο Βουλευτής Β. Σπανάκης με ερώτησή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εξέφρασε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού έως 31.12.2021. Για το θέμα αυτό είχε μάλιστα καταθέσει σχετική Ερώτηση στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σπανάκης ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση θα λύσει πολλά προβλήματα, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσει και η αντίστοιχη κατάργηση επισύναψης  πιστοποιητικού Τ.Α.Π., για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Κατόπιν τούτου, προχώρησε σε νέα Κοινοβουλευτική Παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία ζητά την άμεση κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικού μη οφειλής Τ.Α.Π. στις εμπράγματες συναλλαγές.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Να παραταθεί η παράλληλη ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού μέχρι 31.12.2021 για γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ζήτησε με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά να παραταθεί νομοθετικά μέχρι την 31.12.2021 η παράλληλη – με τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου - ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι 31.12.2021 και να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία για τους πολίτες.   

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζει πως η τρίμηνη αυτή παράταση για όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως για παράδειγμα συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, κανονισμούς πολυκατοικιών, μεταβιβάσεις ακινήτων και φυσικά, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ωφεληθούν από το νέο μέτρο της αύξησης του αφορολόγητου στο ποσό των 800.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. 

«Πρόκειται για μια ιστορική εξαγγελία για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των νέων και της κοινωνίας γενικότερα», αναφέρει  χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Σπανάκης.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών υπεκμισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων, ζητάει ο Β. Σπανάκης, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, με νέα ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την οποία ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές, από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια. 

Όπως αναφέρει, είναι πολλές σε όλη τη χώρα οι περιπτώσεις ιδιοκτητών – εκμισθωτών που ενώ εισπράττουν μειωμένα (ή καθόλου) ενοίκια από τους μισθωτές τους και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες, όπως έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ. 

Ο κ. Σπανάκης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να δώσουν άμεσα λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών - εκμισθωτών που μισθώνουν το ακίνητο προς υπεκμισθωτές, από τους οποίους εισπράττουν μειωμένα ή καθόλου ενοίκια και πως προτίθενται να μεταχειριστούν φορολογικά τις περιπτώσεις εκείνες των ιδιοκτητών που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Τη θέσπιση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων από ακραία φυσικά φαινόμενα, ζήτησε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να θεσπίσουν γενναία φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση των κτιρίων (κατοικιών και επαγγελματικών χώρων) από φυσικά φαινόμενα και να προχωρήσουν στην επαναφορά της έκπτωσης των ασφαλίστρων κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


Άμεση ανάγκη να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 - Μαρτίου 2021. Αυτό ήταν το αντικείμενο της νέας Ερώτησης που κατέθεσε κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, σχετικά με τις αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 - Μαρτίου 2021.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή κ. Σπανάκη, που βασίζεται σε πρόσφατο έγγραφο υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ, έχει ως εξής: 
Αθήνα, 21 Μαΐου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Άμεση ανάγκη να ανοίξει η πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων, για τη χρονική περίοδο Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021»

Κύριε Υπουργέ,
Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να φορολογηθούν για εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν από τους μισθωτές τους, καθώς για διαφόρους λόγους είτε δεν υπέβαλαν δήλωση Covid ή την υπέβαλαν με λανθασμένα στοιχεία.
Επιπροσθέτως, έχουν εντοπιστεί διάφορα λάθη βάσει των μηνυμάτων της Α.Α.Δ.Ε., που πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν ώστε να ολοκληρωθούν οι αιτήσεις. Τέτοια λάθη αφορούν για παράδειγμα μισθώσεις που δεν φαίνονται ενεργές ενώ είναι, όπως και μεταβολές της νομικής μορφής του μισθωτή για τις οποίες δεν ήταν ενήμερος ο εκμισθωτής.
Ως εκ τούτου, το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για το σύνολο των πεδίων, για αρχικές δηλώσεις Covid και για διορθώσεις των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για ολόκληρη τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Μάρτιο 2021, θα αποτελούσε ανακουφιστική λύση για όλους τους ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν καθόλου ή έλαβαν μειωμένα ενοίκια στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε σε άνοιγμα όλων των πεδίων της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. για αρχικές δηλώσεις Covid, για όλες τις αναγκαίες διορθώσεις στις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί καθώς και για τις διορθώσεις βάσει των μηνυμάτων της Α.Α.Δ.Ε., για ολόκληρη τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης


Άμεση ενημέρωση των Δήμων από τον ΔΕΔΔΗΕ για τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης κάθε παροχής προκειμένου να αποφεύγεται η άδικη χρέωση τελών, προστίμων και προσαυξήσεων, ζητάει ο Βουλευτής Ν.Δ. Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   

Ο κ. Σπανάκης επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της διασύνδεσης όλων των Δήμων της χώρας με τη βάση δεδομένων δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση και αυτόματη πληροφόρηση του συνόλου των Δήμων για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των παροχών στις κατοικίες και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις της χώρας. 

Στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη ολοκλήρωση της παραπάνω, απλής, διαδικασίας, όπως:  

«Πρώτον, οι Δήμοι αδυνατούν να βεβαιώνουν τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας γιατί δεν γνωρίζουν άμεσα ποιες παροχές έχουν διακοπεί.  

Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται στις περιπτώσεις της μεταβίβασης του ακινήτου τους ή της επαναφοράς της ηλεκτροδότησης, να πληρώσουν υπέρογκα Δημοτικά Τέλη, φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, μαζί με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να καταβάλουν».  

Ο κ. Σπανάκης τονίζει πως η άμεση διασύνδεση όλων των Δήμων της χώρας με τη βάση του ΔΕΔΔΗΕ ώστε η διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τις παροχές ρεύματος ανά Δήμο να γίνεται από εδώ και πέρα αποκλειστικά online είναι επιβεβλημένη, ιδιαιτέρως την περίοδο της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, καθώς μόνος τρόπος εξυπηρέτησής των ιδιοκτητών σήμερα είναι η υποβολή αιτήσεων με φυσική τους παρουσία στους Δήμους και στα Γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, υποβάλλοντας τόσο τους ίδιους όσο και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στον ΔΕΔΔΗΕ σε μια αχρείαστη ταλαιπωρία και επικινδυνότητα.  

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Σπανάκη. 

Εγινε πραγματικότητα το αίτημα «Να είναι Αφορολόγητη, Ακατάσχετη και Ανεκχώρητη η καταβολή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων προς τους ιδιοκτήτες» του Βουλευτή του Ν. Τομέα Αθηνών Βασ. Σπανάκη, με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ. Τόσο με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό των Οικονομικών, όσο και στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΙ, καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκαν τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν αυτό το διάστημα τους πολίτες ο Βουλευτής της ΝΔ τόνισε ιδιαίτερα πως θα ζητήσει με ερώτησή του να ορισθεί ξεκάθαρα ότι η καταβολή του 50%, εξαιτίας της απώλειας των Ιδιοκτητών από τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων, να είναι  ακατάσχετη.  

Τη Δευτέρα, 16.11 ο κ. Σπανάκης κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποστεί αρκετή μείωση στα εισοδήματα τους χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ενίσχυση και επειδή η καταβολή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό αναγνωρίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)» και ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό: «Προτίθεστε να ορίσετε ρητά ότι η καταβολή αυτή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη προς τρίτους;»

Εξάλλου πλούσια κοινοβουλευτική δραστηριότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία έχει επιδείξει ο κ. Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, σε σειρά θεμάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, στο πλαίσιο της άσκησης του Κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει καταθέσει μέχρι σήμερα αρκετές Ερωτήσεις και Αναφορές προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παράταση της προθεσμίας των δηλώσεων των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους Δήμους, την ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων για τη δυνατότητα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων καθώς και την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις αυτές, την αποδέσμευση των ιδιοκτητών από το ρολόι της ΕΥΔΑΠ στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο, την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης εγγράφων των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών κ.α.. Όσον αφορά ζητήματα για τα οποία υπήρχε ανάγκη να δοθεί παράταση προθεσμίας, πολύ συχνά η έκβαση ήταν θετική, όπως για παράδειγμα η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων των στοιχείων μίσθωσης ακινήτων που δόθηκε από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ αμέσως μετά την κατάθεση σχετικής Αναφοράς, η παράταση για τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων κ.α.. Οι άλλες Ερωτήσεις/Αναφορές που έχει μέχρι τώρα καταθέσει υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων ο κ. Σπανάκης, ο οποίος σημειωτέον ότι είναι και μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, και τα αντίστοιχα links προς τα κείμενά τους είναι οι εξής:

1) 10/12/2019, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, «Παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στους Δήμους». https://bit.ly/3ovxG9g

2) 27/4/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, «Διασφάλιση εγκυρότητας της μείωσης του μισθώματος των ενοικιαστών επαγγελματικής στέγης». https://bit.ly/3ms7LNI

3) 26/8/2020, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, «Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους». https://bit.ly/35Gp4DU

4) 31/8/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, «Ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων για τη δυνατότητα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων». https://bit.ly/3os35tj

5) 15/9/2020, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Παράταση της διαδικασίας υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών και υποβολής δικαιολογητικών». https://bit.ly/2TrgiUD

6) 21/9/2020, προς τον Υπουργό Οικονομικών, «Παράταση της προθεσμίας δήλωσης παλαιών μισθώσεων στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ». https://bit.ly/35Z1tij

7) 29/9/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Παράταση προθεσμιών λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Α.Α.Δ.Ε.». https://bit.ly/3oB34mI

8) 12/10/2020, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Αποδέσμευση Ιδιοκτητών από το ρολόι της ΕΥΔΑΠ στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο». https://bit.ly/3e4lrvE

9) 15/10/2020, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Παράταση προθεσμίας διόρθωσης εγγράφων των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών». https://bit.ly/3kEkrko .

Οι ενδιαφερόμενοι για την προβολή και ανάδειξη άλλων παρόμοιων θεμάτων μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του κ. Βασ. Σπανάκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση spanakis@parliament.gr  Διαδίκτυο: www.vspanakis.gr,

πίσω στα νέα