Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
"Μεσοσταθμική" και πάλι η μείωση του ΕΝΦΙΑ...
20/12/2019

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προυπολογισμού του έτους 2020. Επίσης υποσχέθηκε και τη σταδιακή μείωση της "έκτακτης" εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως. Η ΠΟΜΙΔΑ αναμένει την ολοκλήρωση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους φορολογουμένους. Και αυτό όχι μόνον γιατί το υποσχέθηκε, αλλά γιατί αυτό είναι το δίκαιο και το ορθό, χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εναντίον εκείνων των πολιτών που σήκωσαν και σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, ιδιαίτερα κατά την εποχή της μεγάλης κρίσης.  

Μιλώντας όμως την επόμενη ημέρα στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας διευκρίνισε  ότι η μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή θα εφαρμοστεί  και πάλι «μεσοσταθμικά», δηλαδή στην ουσία "τιμωρώντας" και πάλι τους πολίτες που πληρώνουν τα περισσότερα, και ευνοώντας εκείνους που πληρώνουν τα λιγότερα. Το πώς ακριβώς θα μειωθεί, θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες και η μείωση θα  συνυπολογιστεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στο τέλος Αυγούστου του 2020. Δεδομένης της δευκρίνισης του κ. Σταϊκούρα (σε συνέχεια όσων είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός) για μεσοσταθμική μείωση κατά 8%, είναι προφανές ότι για τις χαμηλότερης αξίας περιουσίες η μείωση θα είναι μεγαλύτερη (γύρω στο 10 – 12%), ενώ θα είναι πολύ μικρότερη για τις μεγαλύτερης αξίας, που σηκώνουν και τα μεγαλύτερα βάρη. Ενδεχόμενο είναι η μεσαία κατηγορία να "σπάσει" σε δύο κομμάτια, με ενδιάμεσο ποσό τις 500.000 ευρώ. Οσο για το τι τελικά θα γίνει, θεωρείται βέβαιο ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα συνδέονται άμεσα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία απειλεί όχι μόνον να εκμηδενίσει τη μείωση αυτή, αλλά να οδηγήσει  και σε σημαντικές κατά περιοχή αυξήσεις του ποσού του ΕΝΦΙΑ των αστικών ακινήτων. Χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης είναι όσα είπε ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης. Η μείωση, είπε ο Πρωθυπουργός, «θα γίνει σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί η φορολογική δικαιοσύνη είναι να πληρώσουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου. Έτσι δεν είναι; Και όχι μόνο». 

Ετσι είναι, πράγματι θα μπούν στον αντικειμενικό πολλές περιοχές εντός οικισμών. Ομως και πάλι κανείς δεν είπε ακόμη τίποτε για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις - φιλέτα της χώρας, συχνά αμύθητης τουριστικής αξίας, που πίσω από τον μανδύα της δήθεν "αγροτικής" γης θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν μιάς απίστευτης φοροασυλίας, πληρώνοντας ένα ευρώ (ναι 1 ευρώ!!!) το χρόνο για κάθε στρέμμα τους, ενώ η αστική ιδιοκτησία θα εξακολουθεί να καταληστεύεται προς χάρη τους με τον επάρατο συμπληρωματικό φόρο, και προς δόξαν της συμμετοχής όλων στα κοινά βάρη και της δήθεν ισότητας της ψήφου των πολιτών !!!  

πίσω στα νέα