Απίστευτη είναι η ταλαιπωρία πολιτών στα Κτηματολογικά γραφεία, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, αρκετές υποθέσεις πολιτών έχουν “βαλτώσει” για αρκετούς μήνες...Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα για το Κτηματολόγιο που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου με συμμετοχή του Αντιπροέδρου της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρου κ. Κώστα Αράπογλου, ο οποίος υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων στα δυτικά προάστια του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποίησε ο ΔΣΗ με θέμα “Εθνικό Κτηματολόγιο - Επίκαιρα ζητήματα και η αντιμετώπισή τους” έγινε, μεταξύ άλλων, γνωστό ότι παρατείνεται η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024.
«Παρατείνεται, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά μπορούμε να το πούμε, η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών. Παρατείνεται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2024. Επισημαίνουμε την ανάγκη οι πολίτες να απευθυνθούν στους μηχανικούς και τους δικηγόρους τους, προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη που υφίστανται αυτή τη στιγμή στο Κτηματολόγιο, ειδικότερα στο Κτηματολόγιο Ηρακλείου, που είναι και πάρα πολλά. Οι συνέπειες αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικές. Μιλάμε για απώλεια δικαιωμάτων», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του ΔΣΗ Νίκος Λογοθέτης.
Εξάλλου, η διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί μέσω της αύξησης των δικηγόρων που θα απασχολούνται στα κτηματολογικά γραφεία. «Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε με το Κτηματολόγιο θα επιτρέψει την απασχόληση άνω των 1.000 συναδέλφων στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας. Αυτό θα γίνει από τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, συμπληρώνοντας ότι «θα δοθεί η δυνατότητα, σε ό,τι αφορά το Κτηματολογικό Γραφείο, να απασχοληθούν όλοι οι δικηγόροι που είχαν περάσει από σεμινάρια σε σχέση με τη λειτουργία του Κτηματολογίου».
Συγκεκριμένα, ήδη στο Ηράκλειο απασχολούνται 5 δικηγόροι, ενώ τις επόμενες ημέρες περίπου 190 δικηγόροι θα λάβουν πρόσκληση ενδιαφέροντος για να ενταχθούν στο μητρώο.
«Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το οργανωτικό. Από τις ανακοινώσεις όμως που βγάζει η κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό τουλάχιστον βρίσκεται σε πορεία επίλυσης. Πάντως, το Κτηματολόγιο, που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, εμφανίζει όπως ήταν αναμενόμενο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν (...). Θα δούμε τι λύσεις μπορούν να δοθούν με βάση το ισχύον πλαίσιο, ποιες λύσεις απαιτούν οπωσδήποτε μια νέα νομοθετική τροποποίηση», ανέφερε ο καθηγητής Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, δικηγόρος κ. Λάμπρος Κιτσαράς, που έδωσε το “παρών” στην επιστημονική ημερίδα.
Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα με τα ακίνητα στα δυτικά προάστια. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα που είναι εξ αδιανεμήτου και πρέπει να τακτοποιηθούν, να γίνει διαδικασία ανεξαρτητοποίησης κι επίσης υπάρχουν περιοχές στα δυτικά προάστια του Ηρακλείου που είναι μετατοπισμένες στους χάρτες του Κτηματολογίου κατά 4 μέτρα. Αυτό σημαίνει εμπλοκή όλων των ιδιοκτητών αν “κλειδώσει” αυτό το πράγμα. Το ένα οικόπεδο θα μπαίνει μέσα στο άλλο!».
Στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και η επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρος Άννα Πλεύρη, η οποία έδωσε έμφαση στην επίλυση κτηματολογικών διαφορών μέσω διαμεσολάβησης.
«Η δική μου εισήγηση αφορά στο πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις μέσω εξωδικαστικών τρόπων και συγκεκριμένα την κτηματολογική διαμεσολάβηση, υπάρχουν και στο Ηράκλειο κτηματολογικοί διαμεσολαβητές και ο κόσμος μπορεί να απευθυνθεί και σ' αυτούς για να δει τα προβλήματα που μπορεί να λύσει σε ό,τι αφορά στην περιουσία του, την ιδιοκτησία του, που πράγματι έχει πάρα πολύ προβλήματα στις κτηματολογικές εγγραφές», ανέφερε με νόημα η κ. Πλεύρη.
Δημόσια διαβούλευση
Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο “Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Ελληνικό Κτηματολόγιο” - Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων - Ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης”. Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρούνται: α) η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, η διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές πράξεων επί ακινήτων και η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, β) η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, γ) η μείωση της γραφειοκρατίας και της επιβάρυνσης των συναλλασσόμενων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και δ) η αντιμετώπιση ζητημάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης σχετικά με τη διευθέτηση σημαντικών θεμάτων για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου.
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου του 2023.
Από το portal neakriti.gr