Του Αργύρη Δεμερτζή από το ECOPRESS.GR
Η πλέον αποτελεσματική για να ανοίξουν και να ενοικιαστούν χιλιάδες σπίτια μονοκατοικίες και διαμερίσματα είναι η λύση οριζόντιας τριετούς φοροαπαλλαγής των ιδιοκτητών ακινήτων, τονίζει ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και επισημαίνει παγίδες στα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση να ανακοινώσει για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος το φθινόπωρο.
Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση προωθούν μέτρα για το στεγαστικό, τα οποία προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και προβλέπουν:
-Προτεραιότητα στη δημιουργία οικιστικών συγκροτημάτων, σε εκτάσεις του δημοσίου, που θα γίνουν με ΣΔΙΤ από κατασκευαστικά και επενδυτικά σχήματα για τη στέγαση με ενοικίαση η αγορά με ευνοϊκούς όρους, ως επί το πλείστον ευάλωτών κοινωνικά ομάδων και νέων.
-Περιορισμό της φορολογίας από το 15 στο 7,5% των ιδιοκτητών για να ανοίξουν προς ενοικίαση κλειστά διαμερίσματα.
-Φορολογικά αντικίνητρα και επιβολή αυξημένου ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα παραμένουν κλειστά, αποσκοπώντας να αποθαρρύνουν τις αδήλωτες ενοικιάσεις.
-Ενίσχυση του προγράμματος «Σπίτι μου», ώστε να έχει σχεδόν διπλάσια επιδότηση και να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων αλλά και να διευρυνθεί το ηλικιακό όριο δικαιούχων, όπως επίσης να αμβλυνθούν τα κριτήρια επιλέξιμων ακινήτων για ενεργειακές και αισθητικές παρεμβάσεις και ανακαινίσεις, προκειμένου να ενοικιαστούν.
Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ
Για την αντιμετώπιση του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος η ΠΟΜΙΔΑ έχει καταθέσει επισήμως προς τα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση πρόταση, η οποία προβλέπει την τριετή φορολογική απαλλαγή από τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος, όσων ιδιοκτητών κατοικιών, τις εκμισθώσουν ως κύρια κατοικία, για μια τουλάχιστον τριετία, εφόσον οι κατοικίες αυτές ήταν κενές καθόλο το προηγούμενο έτος εφαρμογής του μέτρου ή έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
Η μεταβατική αυτή φορολογική παρέμβαση, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού θα αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες, θα φέρει άμεσα στην αγορά δεκάδες χιλιάδες σπίτια, απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα άλλα θετικά αλλά μακροπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της ομαδικής επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων παλαιών και κενών κατοικιών, αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, χωρίς η απόδοσή τους να δικαιώσει τις προσδοκίες τους, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Γιατί οι ιδιοκτήτες κρατούν κλειστά τα ακίνητα
-«Η φορολογία των ιδιοκτητών για την ενοικίαση ακινήτου είναι από τα ισχυρότερα αντικίνητρα για να παραμένουν επί σειρά κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα. Σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η ανακαίνιση των διαμερισμάτων προς ενοικίαση αλλά και από ζημιές που προκαλούν και δεν αποκαθιστούν οι μισθωτές, όπως επίσης τα πολλά και μεγάλα «κανόνια» του «τουρισμού μισθώσεων», που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για αυτούς που περιοδεύουν χωρίς να πληρώνουν», εξηγεί ο κος Παραδιάς και σημειώνει ότι: «τα αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται το κοινωνικό πρόβλημα έλλειψης στέγης και να απαξιώνεται η ιδιωτική ακίνητη περιουσία».
Οι παγίδες στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το στεγαστικό
-«Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει μια «εσοδοφοβία» για την πλήρη υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ για οριζόντια τριετή φοροαπαλλαγή των ακινήτων που θα μπουν ξανά στην κτηματαγορά προς ενοικίαση» τονίζει σε δηλώσεις του στο ο Στράτος Παραδιάς στο ecopress.
Ο ίδιος επισημαίνει για τα εξεταζόμενα μέτρα από την κυβέρνηση ότι «υπάρχουν παγίδες και ημίμετρα, τα οποία παρά τις όποιες καλές προθέσεις θα οδηγήσουν σε αποτυχίες και νέα μεγαλύτερα προβλήματα». Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ οι παγίδες στα εξεταζόμενα μέτρα για το στεγαστικό είναι:
-«Ο περιορισμός της φορολογίας από 15 σε 7,5% και μάλιστα για δύο έτη δεν πρόκειται να αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων ούτε καλύπτει σε βάθος ορατού χρόνου τις δαπάνες που απαιτούνται για να φτιάξουν τα κλειστά ακίνητα και να τα νοικιάσουν», λέει ο κος Παραδιάς. Εξηγεί ότι ότι το στεγαστικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από τα υπάρχοντα παλιά ακίνητα, που οι ιδιοκτήτες τους απογοητευμένοι από το υψηλό κόστος ανακαινίσεων, την υψηλή φορολόγηση αλλά και περιπέτειες από απώλειες μισθωμάτων τα κρατούν κλειστά και χρειάζονται λογικά κίνητρα για να τα ανοίξουν. Υπογραμμίζει δε ότι «είναι ελάχιστος έως μηδενικός ο αριθμός νέων κατοικιών που μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση, καθώς οι νέες πανάκριβες κατασκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης προορίζονται αποκλειστικά για ιδιοκατοίκηση».
-«Τα κλειστά σπίτια θα ανοίξουν μόνον με το καρότο», λέει επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και υπογραμμίζει ότι «κάθε προσπάθεια για «μαστίγιο», δηλαδή αυξημένης φορολογίας, επιβολή μεγαλύτερου ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει ενώ θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και μεγάλο πολιτικό κόστος, και είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα καταρριφθεί».
-«Πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια και χωρίς εξαιρέσεις το μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής των ιδιοκτητών, που θα ανοίξουν προς μίσθωση τα ακίνητα τους, όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ», λέει ο κος Παραδιάς. «Δηλαδή για τον ιδιοκτήτη του ενός ακινήτου αλλά και για τους ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερα κλειστά διαμερίσματα ακόμη και για τα Funds και τις τράπεζες που διαθέτουν χαρτοφυλάκια κλειστών ακινήτων. Εάν ισχύσουν τελικά εξαιρέσεις, εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι περιορισμοί το μέτρο θα αποτύχει», τονίζει ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο κυνήγι των μαύρων μισθώσεων που θέτουν στο στόχαστρο τους τα φορολογικά μέτρα για τα κλειστά διαμερίσματα ο κος Παραδιάς λέει ότι «ακόμη και αν αυτό σε περιορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει οι αρμόδιοι πρέπει να σκεφτούν τα υψηλά έσοδα, που θα αντλήσουν στα επόμενα χρόνια από την εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων», τονίζοντας ότι «τα σπίτια που θα ανοίξουν και θα ενοικιαστούν θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό μετά την τριετία της φοροαπαλλαγής, διότι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτά και να ενοικιάζονται».
-«Τα στεγαστικά κοινωνικά προγράμματα με ΣΔΙΤ για ενοικιάσεις κατοικίας σε ευάλωτους πολίτες κρύβουν επίσης πολλές παγίδες», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και προσθέτει ότι:
-«Αυτές οι παγίδες είναι ο λόγος που παρόμοια προγράμματα δεν έχουν βρει έδαφος για την αντιμετώπιση του στεγαστικού όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως σημειώνει ο κος Παραδιάς «η υλοποίηση των προγραμμάτων απαιτεί μερικά χρόνια ενώ το πρόβλημα στέγης είναι άμεσο».
Κυρίως όμως λέει ο ίδιος ότι «είναι βέβαιο πως οι ευάλωτοι πολίτες που θα γίνουν δικαιούχοι ενοικιαστές των ακινήτων σε οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία θα υλοποιηθούν με δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις από οικονομική αδυναμία ή και νοοτροπία δεν θα πληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους δημιουργώντας μεγάλες μαύρες τρύπες».
Κάνει δε την πρόβλεψη ο κος Παραδιάς ότι πολλοί από τους ευάλωτους πολίτες που θα κατοικήσουν ως ενοικιαστές τα νέα οικιστικά συγκροτήματα δεν θα πληρώνουν ούτε κοινόχρηστα και άλλες υποχρεώσεις τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα συνεπείς και προνοητικοί πολίτες να αποφεύγουν να επιλέξουν λύσεις στέγης στα συγκεκριμένα προγράμματα.