Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Διαδικτυακή ημερίδα: "Μείωση Μισθωμάτων και Καταβολή Αποζημιώσεων Ιδιοκτητών" με τον Υφυπ. κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
20/04/2021

Αμεσα αρχίζουν οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις από τις δηλώσεις covid Νοεμβρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021 (σ.σ. για όσους έκαναν για πρώτη φορά δήλωση covid), δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στη διαδικτυακή ημερίδα της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και της ΠΟΜΙΔΑ, τις εργασίες της οποίας διηύθυνε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, δικηγόρος κ. Κώστας Χαιδούτης, και την οποία παρακολούθησε πλήθος ενδιαφερομένων από όλη τη χώρα.

Ο κ. Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων του διμήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021 θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή, και ότι για το μήνα Μάρτιο οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν χωρίς να γίνουν δηλώσεις covid στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεταβολή.

Επίσης ο κ, Βεσυρόπουλος ανακοίνωσε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ να μην απαιτείται δικαστική απόφαση ή άσληση αγωγής για την αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020, αλλά να αρκεί η κοινοποίηση εξωδίκου από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή του, για να μην συνυπολογίστούν για φορολόγηση στο συνολικό εισόδημά τους. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη νομοθετηθεί ότι ομοίως αφορολόγητα, με αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, θα είναι και όλα τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται από το Κράτος λόγω της μείωσης των ενοικίων.

Για τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί με τα υπεκμισθωμένα ακίνητα τόνισε πως θα επιλυθούν σύντομα με σχετικές αποφάσεις.

Σχετικά με την έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, για την καθιέρωση της οποίας είχε πρωτοστατήσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως αναμένεται σύντομα η δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς ανέφερε τα εξής:

Κε Υπουργέ σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στη σημερινή μας ημερίδα, που διοργανώνεται από την οργάνωση μας στη Θεσσαλονίκη, και πλαισιώνεται κυρίως από βορειοελλαδίτικα στελέχη μας. Αυτό είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι ΠΟΜΙΔΑ δεν είναι παρούσα μόνον στην Αθήνα... 

Η πανδημία μετέτρεψε από την πρώτη στιγμή τους εκμισθωτές πολλών κατηγοριών ακινήτων σε «πληττόμενους χωρίς ΚΑΔ», αλλά και χωρίς αποζημίωση.

Κατά το πρώτο δίμηνο μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ έβρεχε δισεκατομμύρια, οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν να κρατούν ομπρέλλα... Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια της ΠΟΜΙΔΑ για να προβάλουμε την ανάγκη αποζημίωσης και της πλευράς των ιδιοκτητών. Ευτυχώς είσαστε από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τους εκμισθωτές των ακινήτων, οι οποίοι βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση για τους εξής λόγους.

Οι ενοικιαστές κε Υπουργέ είχαν εκ των πραγμάτων την ευχέρεια να επιβάλουν μονομερώς τις απόψεις τους, γιατί μπορούσαν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο, ή και καθόλου, λόγω της μη λειτουργίας των δικαστηρίων.

Επίσης οι ενοικιαστές δεν είχαν ποτέ καταληκτική προθεσμία για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, επιβάλλοντας μειώσεις στα επόμενα μισθώματα, ενώ οι ιδιοκτήτες είχαν πάντοτε σφιχτές καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων COVID.

Τέλος ενώ οι κάθε είδους ενοικιαστές εισέπρατταν συνοπτικά και σε άμεσο χρόνο κάθε είδος επιδόματος, επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλων βοηθημάτων, κάθε αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες χρειάζεται, ακόμη και σήμερα, πολύμηνη διαδικασία για να φτάσει στο λογαριασμό τους, χωρίς να υπολογίσουμε τον κίνδυνο να μην πάρουν τίποτε λόγω κάποιας τυπικής διαδικαστικής έλλειψης.  

Μεγάλα θύματα της διαδικασίας υπήρξαν οι ιδιοκτήτες που είχαν κάνει το λάθος να δώσουν το δικαίωμα υπομίσθωσης ή σύστασης εταιρίας στους ενοικιαστές τους, ή να πιστέψουν τους ψευδείς ισχυρισμούς τους ότι είναι πληττόμενοι και δικαιούχοι μείωσης ενοικίου, οι οποίοι μετά από πάμπολλους μήνες πληροφορήθηκαν ότι δεν δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης.

Τέλος μεγάλα θύματα κε υπουργέ είναι όλοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που σήμερα, 20 Απριλίου δεν έχουν να πάνε έως το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους, γιατί δεν έχουν εισπράξει έως και κανένα από τα τέσσερα ενοίκια του 2021, είτε από τον ενοικιαστή τους, είτε από το Κράτος.

Σε αυτό το πρόβλημα ξέρετε ότι η οργάνωσή μας ήταν πάντοτε αυτή η οποία σας έθετε τα προβλήματα, και υπεδείκνυε και τις λύσεις. Λύσεις εφικτές και πραγματοποιήσιμες, χωρίς κραυγές και κατάρες. Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας κε Υπουργέ για το θέμα, γνωρίζουμε τα ξενύχτια που ρίξατε στο Υπουργείο σας και εσείς και όλη η πολιτική ηγεσία και οι συνεργάτες σας, για να απαντήσετε στα δυσκολότατα αυτά προβλήματα, και γι΄αυτό σας καλέσαμε στη σημερινή μας εκδήλωση, τόσο για να σας ευχαριστήσουμε για όλα αυτά, όσο και για να μας δώσετε ενημέρωση και λύση στα κύρια ζητήματα και ερωτήματά μας που αφορούν το φλέγον θέμα των μειώσεων των ενοικίων:

Αμεση εξόφληση όλων των οφειλομένων αποζημιώσεων λόγω μείωσης ενοικίων.

Ανοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για αρχικές δηλώσεις COVID όλης περιόδου από το Μάρτιο του 2020 έως και το Μάρτιο του 2021.

Αμεση λύση που να καλύπτει ουσιαστικά τους εκμισθωτές υπεκμισθωμένων ακινήτων.

Αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων 2020 χωρίς δικαστική διαδικασία.

Επέκταση των μέτρων αναβολής των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων και στους πληττόμενους ιδιοκτήτες

Ενημέρωση για τις προοπτικές τερματισμού των αναγκαστικών μειώσεων ενοικίων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ-UIPI  κ. Στράτος Παραδιάς, η Αντιπρόεδρος  ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρος Βόλου κ. Λία Κρατήρα, τα στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ από την Κομοτηνή δικηγόρος κ. Χρύσα Κυριακούση και τη Βέροια κ. Ιφιγένεια Βλαχογιάννη και ο Γενικός Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρος κ. Τάσος Βάππας. Τη διαδικτυακή ημερίδα χαιρέτισε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας κ. Φώτης Καραβασίλης.

Ειδικοί εισηγητές ήταν ο φοροτεχνικός Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Σιώζιος, μέλος Δ.Σ. ΕΝΙΑΘ και ο κ. Αλκης Κωφός,  φοροτεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, ενώ την εκδήλωση τίμησε με τη συμμετοχή του και ο γνωστός φοροτεχνικός και συνεργάτης της ΠΟΜΙΔΑ κ. Γιώργος Χριστόπουλος.   

Παρακολουθείστε το βίντεο της ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας μέσω των εξής συνδέσμων στο Youtube και στο Facebook: https://youtu.be/1t11zDije_o   I   www.facebook.com/eniathgr  I   www.facebook.com/pomidagr  .

 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα με την εκδήλωση αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης και  διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί άμεσα, περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις, μερικές από τις οποίες αποτελούν αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, οι οποίες κατά σειρά σπουδαιότητας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οι εξής :

  • Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή του.
  • Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
  • Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αλλα μέτρα υπέρ των φορολογουμένων είναι και τα εξής:

  • Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
  • Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
  • Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
πίσω στα νέα