Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΔAΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Παράταση ενστάσεων μέχρι 30.5.2018. Οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ
06/02/2018

Οριζόντια παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες μέχρι 30.5.2018

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Αν. Υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος την 6.2.2018 στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες έως τις 30 Μαΐου 2018. Η ρύθμιση είναι οριζόντια και αφορά τόσο τους κατοίκους εσωτερικού όσο και τους κατοίκους εξωτερικού. Η ρύθμιση αφορά τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν στις κάτωθι περιοχές:

Διεύθυνση Δασών

Ημερομηνία ανάρτησης

Έως σήμερα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων

(+20 μέρες για κατοίκους εξωτερικού)

Νέα καταληκτική ημερομηνία

(μετά την ψήφιση του νόμου για τους ΦΔΠΠ)

ΠΕΛΛΑΣ

30-10-2017

26-02-2018

30 Μαίου 2018

(συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοικοι εξωτερικού)

ΚΑΒΑΛΑΣ

30-10-2017

26-02-2018

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

10-11-2017

07-03-2018

ΞΑΝΘΗΣ

10-11-2017

09-03-2018

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

17-11-2017

14-03-2018

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

17-11-2017

15-03-2018

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

24-11-2017

19-03-2018

ΛΕΣΒΟΥ

24-11-2017

22-03-2018

ΚΙΛΚΙΣ

01-12-2017

29-03-2018

ΚΑΒΑΛΑΣ (ΘΑΣΟΣ)

01-12-2017

29-03-2018

ΧΑΝΙΩΝ

08-12-2017

03-04-2018

ΣΕΡΡΩΝ

08-12-2017

05-04-2018

ΖΑΚΥΝΘΟΥ

15-12-2017

12-04-2018

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, με τη ρύθμιση αυτή δίνεται περισσότερος χρόνος στους πολίτες για να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία  που έχουν νομοθετηθεί κατα την προηγούμενη διαδικασία ανάρτησης όπως:

  •          Ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης.
  •          Αίτηση προδηλου σφάλματος.
  •          Αίτηση εξαγορας ή χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.

Ο βασικός λόγος που δίνεται αυτή η παράταση είναι η μη ανταπόκριση των δήμων όσον αφορά την υποχρέωσή τους να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις και να διασφαλίσουν το δικαίωμα μη υποβολής αντίρρησης των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό στην ίδια τροπολογία δίνεται παράταση γι' αυτή την οριοθέτηση έως τις 15 Μαΐου 2018 στους δήμους των οποίων: 

  •          οι δασικοί χάρτες είχαν εναρκτήρια ημερομηνία ανάρτησης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2017,
  •          οι δασικοί χάρτες είναι προς επικαιροποίηση ή κατάρτιση κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.

Εκτιμάται ότι έχοντας πια το ΥΠΕΝ επιλύσει τα θέματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της οριοθέτησης των οικιστικών ορίων, οι μελλοντικές αναρτήσεις δασικών χαρτών στη χώρα (περίπου στο 55% της χώρας) δεν θα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων και θα επαρκούν οι 105 ημέρες όπως ορίζει ο νόμος 3889/2010.

Ως εκ τούτου, η περίοδος δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη θα είναι 105 ημέρες για τους κατοίκους εσωτερικού και 125 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού για τις περιοχές Ημαθίας, Χίου και Ανατολικής Αττικής, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες ως εξής:

  • Ημαθία – Ανάρτηση 09-02-2018  (Σύνολο Περιφερειακής Ενότητας)
  •  Χίος – Ανάρτηση 23-02-2018 (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ανέμωνα, Θυμιανών, Ιωνίας, Καμποχωρίων, Μαστιχοχωρίων και Χίου)
  •  Ανατολική Αττική Ανάρτηση 02-03-2018 (Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού)

Οδηγίες για τους δασικούς χάρτες

Του Δασολόγου-Μελετητή Λευτέρη Καραπιδάκη, Τεχνικού Συμβούλου ΠΟΜΙΔΑ, 

Με Ανατολική Αττική, Ημαθία και Χίο συνεχίζεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών μέσα στον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Συνεχίζεται και πάλι η ανάρτηση δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι διευθύνσεις δασών που παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν τη συμπληρωματική ανάρτηση ανήκουν στην δεύτερη «φουρνιά» που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και αντιστοιχεί στο 17% της χώρας. Οι επόμενες αναρτήσεις αφορούν τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018 να έχουν ολοκληρωθεί.

Η Ανατολική Αττική, ωστόσο, θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει το ΥΠΕΝ και αυτό γιατί διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να μαζέψουν περισσότερα έγγραφα προκειμένου να καταφέρουν να στηρίξουν τις ενστάσεις τους. Σε πρώτη φάση, η ανάρτηση για την Ανατολική Αττική αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου 2018 και θα αφορά αρχικά τις περιοχές Συκαμίνου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκοπούλου Ωρωπού.

Στο μεταξύ, ήδη οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων άρχισαν να εξετάζουν τις αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι πολίτες. Σημειώνεται ότι το υπουργείο έχει δώσει τέσσερις με έξι μήνες περιθώριο, ούτως ώστε να εκδικάσουν τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών. Συνολικά, έχουν συσταθεί 110 Επιτροπές, ενώ θα συσταθεί και άλλη µία βοηθητική στη Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης για τις διευθύνσεις δασών Πέλλας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Καβάλας (Θάσου), Χανίων, Σερρών και Ζακύνθου. 

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες :

Για να δει ο πολίτης τον δασικό χάρτη που τον ενδιαφέρει, πρέπει να μπει στην σχετική ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό.

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο). Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας.

Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στον δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν ενώ τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).

Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης καταχωρείται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου. Παράλληλα, προτείνεται η χρήση τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι ή όχι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λπ., ώστε να συνταχτεί σχετική έκθεση τεκμηρίωσης περί της αγροτικής μορφής της εκτάσεως (εφόσον βέβαια πληρούται οι απαραίτητες προϋποθέσεις).

Επιπρόσθετα:

1.Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), και δεν επιθυμείτε να ασκήσετε αντιρρήσεις ή εκτιμάτε ότι η άσκηση αντιρρήσεων δεν θα έχει θετική έκβαση (λόγω πραγματικών γεγονότων και ανυπαρξία στοιχείων τεκμηρίωσης του αντιθέτου) τότε μπορείτε:

Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας.

Είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.

Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007 (αγορά δικαιώματος χρήσης χωρίς απόκτηση τίτλου κυριότητας μπορεί να γίνει και για εκτάσεις με διενέργεια εκχέρσωσης και καλλιέργεια πριν το 1975).

Σε κάθε περίπτωση (εκ των δυο προαναφερομένων) η χρήση που μπορεί να έχει ή έκταση είναι αποκλειστικά αγροτική και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικόπεδο.

Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστείτε να υποβάλετε στο δασαρχείο:

i. Αίτηση εξαγοράς.

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).

ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

*Για κάποιες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις και ειδικότερα όταν η έκταση δεν είναι ενταγμένη στο ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτείται και οικονομικοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας από αντίστοιχο γεωτεχνικό επιστήμονα

2. Από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται και η υποβολή αντιρρήσεων για πρόδηλα σφάλματα (τα οποία μεταξύ άλλων άλλων αφορών τη μη εμφάνιση επί του δασικού χάρτη τελεσίδικων πράξεων χαρακτηρισμού, των εμφάνιση αγροτικών εκτάσεων πχ με εμφανείς ελαιώνες που αποδοθήκαν εκ παραδρομής ως δασικές, κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη κλπ).

Στις περιπτώσεις αυτές (αφού διερευνηθεί η ύπαρξη πράγματι πρόδηλου σφάλματος δίνεται η δυνατότητα  να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη με τους εξής τρόπους:.

i. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.

ii. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.

3. Τέλος, αναφορικά με εκτάσεις στις οποίες έχουν ανεγερθεί νόμιμα κτίσματα με πράξεις της διοίκησης (πχ οικοδομικές άδειες) και στο δασικό χάρτη οι εν λόγω εκτάσεις αποδίδονται ως ΔΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία απαιτείται κατά την υποβολή των αντιρρήσεων (ή μεταγενέστερα με συμπλήρωση που φακέλου αντιρήσσεων) προσκόμιση τοπογραφικού διαγράμματος με αποτύπωση της εκτάσεως για την οποία έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια, στο οποίο θα πρέπει να οριοθετείται το τμήμα αυτού που πληροί τους όρους αρτιότητας σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς κατά τον χρόνο έκδοσης οικοδομικής άδειας, με εμφανείς τις συντεταγμένες των κορυφών που το ορίζουν, θεωρημένο από αρμόδια υπηρεσίας δόμησης, όπως επίσης και βεβαίωση περί μη ανάκλησης της εν λόγω άδειας.

 

πίσω στα νέα