Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τα υπέρ και τα κατά! Εξαιρετική ανάλυση του Δικηγόρου Κώστα Αράπογλου, Προέδρου Ιδιοκτητών Ηρακλείου Κρήτης
12/04/2018

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης γνωρίζουν οι μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών (Airbnb, Booking κλπ.) με τους ιδιοκτήτες σπιτιών και στην Κρήτη να προσπαθούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε τουθρίστες από άλλες χώρες. Ομως η συνεχής αύξηση της προσφοράς μειώνει το χρόνο εκμίσθωσης κάθε καταλύματος, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα των μισθώσεων αυτών, σε συσχετισμό με τη βαρειά φορολογία στα ακίνητα. 

Στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» του Καναλιού "Νέα Κρήτη" και τη δημοσιογράφο Νικολέτα Σφακιανάκη έδωσε εκτενή συνέντευξη εφόλης της ύλης για τις μισθώσεις κατοικιών αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την υπερφορολόγησή τους, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου. Η έμφαση ήταν στα υπέρ και τα κατά της δραστηριότητας που δημιουργείται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην Κρήτη. Μάλιστα, μεταξύ άλλων προχώρησε και στην αποκάλυψη ενός γεγονότος που δεν είχε «δει» το φως της δημοσιότητας μέχρι πρότινος: Ενας Κρητικός νοίκιασε το σπίτι του μέσω Airbnb & το... πλήρωσε ακριβά! 

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου «υπάρχει περίπτωση να ζητήσει αποζημίωση ο ενοικιαστής όταν δεν υπάρχουν ορισμένες παροχές. Κάτι τέτοιο συνέβη σε παραλιακή περιοχή του Ηρακλείου όπου εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχε διακοπή νερού. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση 5.000 ευρώ επειδή έμεινε το σπίτι χωρίς νερό για τρεις μέρες. Οι ένοικοι έβγαλαν και φωτογραφίες που φαίνονταν να φέρνουν νερό από τα κοινόχρηστα ντουζ της παραλίας για να κάνουν μπάνιο».

Όπως τονίζει ο κ. Αράπογλου, ο ιδιοκτήτης της ενοικιαζόμενης κατοικίας είναι υποχρεωμένος να παρέχει ρεύμα και νερό. Πρέπει να είναι όλα καθαρά, να μην έχει προβλήματα το σπίτι και σίγουρα να έχει γίνει απεντόμωση. Αν μάλιστα ένα κατάλυμα πάρει αρνητικές αξιολογήσεις στην πλατφόρμα από πορηγούμενους ενοικιαστές, μένει εκτός της πλατφόρμας η οποία δεν ξαναδέχεται αγγελία του.

Αξίζει να παρακολουθήσετε μέχρι τέλους το εξαιρετικό αυτό video με τις επισημάνσεις του κ. Αράπογλου, για θέματα τα οποία η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη από καιρό τονίσει μέσα από τη σχετική διαδικτυακή σελίδα της για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Eπισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΙΔΑΝΗ).

πίσω στα νέα