Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
BnB Guest Conference 2020: 25 & 26.1.2020 στο Divani Caravel
01/02/2020

Με αθρόα συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν στις 25 και 26 Ιανουαρίου, στο Divani Caravel, οι εργασίες του 2ου BnB Guest Conference, του μοναδικού συνεδρίου αφιερωμένο στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Οι εγγραφές των συνέδρων ξεπέρασαν τις 1300, με το συνέδριο να προσελκύει το ενδιαφέρον ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, εταιρειών διαχείρισης αλλά και εκπροσώπων εταιρειών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αναπτυσσόμενη αυτή αγορά του τουρισμού.

Η αίθουσα της Ολομέλειας του συνεδρίου αλλά και οι αίθουσες όπου πραγματοποιούνταν τα workshops καθώς και τα περίπτερα των χορηγών συγκέντρωναν το αμείωτο ενδιαφέρον των επαγγελματιών, οι οποίοι άντλησαν χρήσιμες γνώσεις, αντάλλαξαν απόψεις και έκαναν επαφές για τη δημιουργία συνεργασιών, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν.

Τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία, το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση της αγοράς και οι δικαστικές αποφάσεις που την επηρεάζουν, ο ρόλος των συλλόγων αλλά και των οργανωμένων ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα καθώς κι οι παγκόσμιες τάσεις για αειφορία και ξεχωριστό design, αναλύθηκαν στα πάνελς και τις συνεντεύξεις του 2ου BnB Guest Conference.

Ταυτόχρονα, στα παράλληλα workshops, εταιρείες και φορείς παρείχαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με πλατφόρμες, channel managers, property management systems (PMS), online marketing, αλλά και υπηρεσίες και προϊόντα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Φέτος το 2ο BnB Guest Conference ήταν ακόμα πιο διαδραστικό καθώς το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει τις ερωτήσεις του αλλά και τα σχόλιά του στους ομιλητές, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, στο οποίο είχαν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων.

Οι εργασίες της ολομέλειας

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Διευθύνοντα Συμβούλου της Smart Press, Κωνσταντίνου Νόστη.

Keynote speaker της πρώτης ημέρας ήταν η Aimee Trusler, International Sales Manager της AirDNA. Η κα Trusler ανέλυσε τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως αυτά προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, Airbnb και Homeaway. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει αύξηση στην προσφορά καταλυμάτων στις δύο αυτές πλατφόρμες κατά 23,9% (yoy Δεκέμβριος 2018 – Δεκέμβριος 2019) αλλά και εντυπωσιακή αύξηση 95,1% των διανυκτερεύσεων. Ωστόσο η πληρότητα των καταλυμάτων σημείωσε πτώση της τάξης του 15%, καταδεικνύοντας ότι η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Trusler «Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ακόμα πιο “επαγγελματικές” καταχωρίσεις και να παρέχετε μια καλύτερη εξυπηρέτηση και μια συνολική εμπειρία επισκέπτη για να καταφέρετε να ξεχωρίσετε σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά».

Στη συνέχεια, η κα Βασιλική Μαυροκεφάλου, Director Market Management της Expedia για Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Αδριατική παραχώρησε συνέντευξη επί σκηνής στην αρχισυντάκτρια του BnB News, Βίκη Τρύφωνα. Παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παγκόσμιου ταξιδιωτικού ομίλου και τις υπηρεσίες που παρέχει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακολούθησε ο Στέφανος Τελιωρίδης, CEO & Co-founder της ibnb.gr, της μοναδικής ελληνικής πλατφόρμας με μηδενικές προμήθειες, τον οποίο «ανέκρινε» επί σκηνής ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του BnB Guest Conference, Στάθης Καρόπουλος. Ο κ. Τελιωρίδης ανέλυσε το όραμά του για τη δημιουργία μιας ελληνικής ταξιδιωτικής πλατφόρμας και πώς αυτό πήρε σάρκα και οστά με τη συνεργασία μιας ομάδας διαχειριστών/ιδιοκτητών καταλυμάτων και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα σε ιδιοκτήτες/διαχειριστές ακινήτων και τα προνομιακά πακέτα συνεργασίας.

Τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία είχαν κεντρικό ρόλο στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου, με δύο συνεχόμενα round tables. Στο πρώτο συμμετείχαν οι Aimee Trusler, International Sales Manager AirDNA, Selin Biber, Head of Sales Kigo, Vicky Payne, Sale Executive Your Welcome, Αλέξανδρος Καραβίτης, CEO Syncbnb και Αθανάσιος Πηλιούνης, CEO Radefy. Στο δεύτερο, οι Ανδρέας Στεφανής, CEO Stefanis Marketing Consulting GmbH (All-in-One), Αθανάσιος Αθανασόπουλος, CEO Rentability, Κωνσταντίνος Κιάμος, CEO UPSTREET, Αγαθοκλής Σταθογιαννάκος, Head of Business Development, Welcome Pick Ups, και Ανδρέας Χίου, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ).

Στο πάνελ «Real estate και Βραχυχρόνια Μίσθωση», ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, η δικηγόρος Δάφνη Μπατσαρά, ο CEO της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Mint, Νάσος Γαβαλάς και ο Στράτος Ζαφειριάδης, διαχειριστής ομάδας Facebook Airbnb Greece – Greek Hosts, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Στεφανίας Σούκη, ανέλυσαν τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά ακινήτων.

Αμέσως μετά το διάλειμμα, ο Dr. Ιωάννης Παππάς, Πρόεδρος ΔΣ & CEO της Green Evolution και Διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), παρουσίασε τις αρχές της αειφορίας στον τουρισμό. Κατόπιν, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης, μαζί με τον Μπάμπη Αγγελούδη, Deputy General Manager της TUV Austria Hellas, τον Αντώνη Δούνια, B2B Sales Manager της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, τον Στάθη Σταθόπουλο, CEO του Maistrali Group (Safety Checked) και τη Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ.).

Η ημέρα έκλεισε με το πάνελ «Design Out of the Box», στο οποίο οι Ελένη Κουρούμπαλη, Project sales advisor Istikbal, Ελένη Σισμανίδου, Sales manager Pennie, Ευάγγελος Πασχόπουλος, CEO Modeco, Έλενα Βαρελά, Partner Smartbnb και Νατάσσα Παγάνη, Director, Athenian Street Stories, υπό τον συντονισμό της διακοσμήτριας Δήμητρας Πετρακοπούλου, της Artwave, έδωσαν χρήσιμα tips για μικρές ή μεγάλες σχεδιαστικές παρεμβάσεις που κάνουν τα ακίνητα να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είχε περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα, με το βλέμμα ταυτόχρονα στην Ευρώπη. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη επί σκηνής, ο γενικός γραμματέας του European Holiday Home Association (EHHA), Carlos Villaro Lassen, ανέπτυξε τη δυναμική που έχει αποκτήσει η βραχυχρόνια μίσθωση. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ευρώπη 11 εκατομμύρια ξενοδοχειακά κρεββάτια και 25 εκατομμύρια κρεββάτια σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στη σκηνή κατόπιν προστέθηκαν ο Carlos Perez-Lanzac, Πρόεδρος του Andalusian Tourist Housing Association και ο Federico Marcucci, Business Development Manager της Homeaway, οι οποίοι συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη.

Τη σκυτάλη πήραν οι εκπρόσωποι των ελληνικών θεσμικών οργάνων. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει χαρτογράφηση της πόλης με σκοπό την οργάνωση ρυθμιστικού πλαισίου για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, κατέθεσε πρόταση για την επίλυση του προβλήματος προσφοράς μακροχρόνιας στέγασης. Προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας κατά 10% σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο. H αποδοχή της πρότασης θα βοηθήσει τους ενοιιαστές κατοικίας να βρούν αμέσως στέγη, τους ιδιοκτήτες γιατί θα ελαφρύνει το φορολογικό τους βάρος, αλλά και τους εκμισθωτές βραχυχρονίων μισθώσεων αφού άμεσο αποτέλεσμά της θα είναι να οδηγήσει εκτός πλατφορμών πληθώρα καταλυμάτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση, από διαχειριστές χωρίς Α.Μ.Α. και χωρίς όλα τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για τη δραστηριότητα αυτή.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών γραφείων FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, κάλεσε τους ιδιοκτήτες / διαχειριστές να συνεργαστούν με τα τουριστικά γραφεία προκειμένου να παρέχουν εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Σημείωσε ωστόσο τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους μη πιστοποιημένους ξεναγούς  που δραστηριοποιούνται στις πλατφόρμες.

Ο τέως πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης ανέλυσε τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της παραοικονομίας στον κλάδο. Και τέλος, ο Τάσος Θωμαΐδης, Δικηγόρος με ειδίκευση στη τουριστική νομοθεσία & Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού, μίλησε για την επίπτωση των ευρωπαϊκών και εθνικών δικαστικών αποφάσεων στην αγορά.

Ακολούθησε το πάνελ των συλλόγων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος Σ.Ο.ΔΙΑ, ο Ανδρέας Χίου, Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α και ο Γιώργος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων – Κατοικιών παρουσίασαν τις δράσεις τους και ανέλυσαν τις θέσεις τους.

Ο κύκλος των συζητήσεων έκλεισε με τους διαχειριστές της ομάδας Airbnb Greece – Greek Hosts του Facebook. Ο Στράτος Ζαφειριάδης, ο Γιώργος Ιντζιάδης, ο Λεωνίδας Καλαβρυτινός και ο Χρήστος Μωρίκης, οι άνθρωποι πίσω από τα posts και τα comments, συζήτησαν για το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα.

Χρήσιμα workshops

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, και τις δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκαν χρήσιμα workshops για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων.

Η Syncbnb ανέλυσε πώς η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι μόνο Airbnb και Booking.com.

Η Expedia παρουσίασε τρόπους προσέλκυσης ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο.

Ο κόμβος Tax Heaven αναφέρθηκε στη φορολογία που αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Η Rentability μίλησε για την αποτελεσματική διαχείριση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Radefy παρουσίασε τον τρόπο να κερδίσει ο ιδιοκτήτης έως 20% ετησίως, μηδενίζοντας το κόστος παράδοσης/παραλαβής των κλειδιών του καταλύματος.

Η εταιρεία διαχείρισης Mint έδωσε χρήσιμα tips για επιτυχημένους hosts.

Ο ΠΑΣΥΔΑ εξήγησε πώς να καταχωρήσει κάποιος το ακίνητό του στη google για commission free κρατήσεις.

Ο ΣΟΔΙΑ έδωσε χρήσιμα tips & tricks για ελκυστικές καταχωρήσεις.

Η Welcome PickUps ανέλυσε πώς η καλύτερη εξυπηρέτηση φέρνει καλύτερα reviews.

Η All-in-One παρουσίασε την πλατφόρμα της για πανέξυπνη & πανεύκολη διαχείριση online κρατήσεων και πωλήσεων με προώθηση στις γερμανόφωνες αγορές και σε 450.000 ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Και η ibnb.gr ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της μοναδικής ελληνικής πλατφόρμας για μηδενικές προμήθειες στις κρατήσεις.

Οι εκθέτες και οι χορηγοί

Εκθέτες στο 2ο BnB Guest Conference ήταν οι εταιρείες: Istikbal – Όμιλος Πορτοκαλίδη, Rentability, YourWelcome, Syncbnb, ibnb.gr, modeco, Nespresso, Ήρων Θερμοηλεκτρική, Smartbnb, pennie, kigo, Digital Hotel (All-in-One), mint, See Greece, Radefy, Safety Checked, Welcome Pickups, UpStreet, PriveShop, JoHo facility, Athenian street stories.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι European Holiday Home Association, AirDNA, GSTC, Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικό γραφείο Στράτου Παραδιά & Συνεργατών, ΠΟΜΙΔΑ, ΠΑΣΥΔΑ, ΣΟΔΙΑ, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων-Κατοικιών, International Union of Property Owners (UIPI) και Tax Heaven.

Hospitality sponsors ήταν η The Host Master και η Greece Luxury Properties Rentals. Experiences sponsor, η Urban Adventures και transportation sponsors η Welcome Pickups και η Greece Luxury Properties Rentals. Happy hour sponsor, η Nespresso και η εζα.

Grand media sponsor ήταν το bnbnews.gr. Media sponsors ήταν τα gtp, Travelling News, Travel Daily News, Skywalker, epixeiro.gr, stentoras.gr

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο ΕΔΩ

πίσω στα νέα