ΕΝΦΙΑ. Η 1η Ιανουαρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία για τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Εν τούτοις είναι στην ουσία άγνωστο το τι μας περιμένει με το φόρο αυτό ως προς τις βασικές παραμέτρους του. Δεν γνωρίζουμε στην ουσία με ποιές αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί. Κυρίως όμως δεν γνωρίζουμε την ακριβή μορφή του φόρου, αν δηλαδή θα μετατραπεί σε σκληρό ΦΑΠ, όπως κατ΄επανάληψη έχει δηλωθεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο εκείνοι πού ήδη είναι επιβαρυμένοι, εκείνοι που ήδη σηκώνουν κυριολεκτικά ασήκωτα βάρη στη φορολογία αυτή. Το τι θα συμβεί τελικά είναι συνάρτηση των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρητά δεσμευτεί για σταδιακή μείωση του τερατώδους ποσού των 2,65 δις ως ετήσιας απόδοσης του ΕΝΦΙΑ.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Αυξημένοι έως 36,3% θα είναι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν το 2017 πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι για τα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία απέκτησαν το 2016. Σύμφωνα με τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από ακίνητα, οι συντελεστές φόρου έχουν αυξηθεί από τα επίπεδα του 11%-33% στα επίπεδα του 15%-45%. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την παράγραφο 7 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016 που τέθηκε σε ισχύ για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016, οι συντελεστές φόρου για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα αυξάνονται:
από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,
από 33% σε 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,
από 33% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.
Τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016 και των επομένων φορολογικών ετών, τα οποία υπερβαίνουν ετησίως τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρύνονται με νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην οποία θα ισχύουν συντελεστές κλιμακούμενοι από 2,2% έως και 10%.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ. Σε ιδιωτική εταιρία θα ανατεθεί με διαγωνισμό η δημιουργία για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Θα δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις των Ελλήνων φορολογουμένων. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και με σκοπό την αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, δηλαδή, για την επιβολή νέων φόρων στην περιουσία!
Σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και … άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα, οι εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα όλων των μορφών στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 αυτή την τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ. Το μόνο θετικό νέο είναι ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν.4446/2016 (ΦΕΚ Α’ 240/22.12.2016) με τίτλο “Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη-Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν.4270/2014 και λοιπές διατάξεις.” . Σύμφωνα με το άρθρο 99 παρ. 5 του άνω νόμου, παρατείνεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία, που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για ένα ακόμη έτος ήτοι έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι με το άρθρο 90 του ν. 4316/2014 είχε χορηγηθεί αναστολή του φόρου υπεραξίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Περισσότερα για τη φορολογία ακινήτων στις σελίδες μας για τους φόρους ακινήτων, τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες και το περιουσιολόγιο.