Η ανάρτηση των εγγραφών της κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων φέρνει στην επιφάνεια δύο σημαντικά «αγκάθια» που αφορούν τα περιουσιακά δικαιώματα στις πολυκατοικίες.
Το πρώτο αφορά τις θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή των πολυκατοικιών. Ενώ όσες θέσεις ανήκουν σε συνιδιοκτήτες του κτιρίου, και έχουν αποκτηθεί ως παραρτήματα του αντίστοιχου διαμερίσματος με μεταγεγραμμένα συμβόλαια είναι απόλυτα νόμιμες και αδιαμφισβήτητες, στη διαδικασία κτηματογράφησης απορρίπτονται οι θέσεις στάθμευσης που έχουν δικά τους χιλιοστά, ακόμη και αν δημιουργήθηκαν και μεταβιβάστηκαν σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν χωρίς κανένα περιορισμό.
Έτσι δύο περίπου χιλιάδες αγορασμένες θέσεις στάθμευσης στο Δήμο Αθηναίων και πολλές χιλιάδες θέσεις στο Λεκανοπέδιο, στην Αττική και σε όλες τις πόλεις της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» και θα χαθούν για τους ιδιοκτήτες τους, αν δεν τους δοθεί με άμεση νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα που ρητά προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα και αναγνωρίζεται από τη νομολογία, να μπορούν μονομερώς να προσαρτήσουν συμβολαιογραφικά τις θέσεις αυτές και τα χιλιοστά τους στις κύριες ιδιοκτησίες τους.
Το δεύτερο αφορά το δικαίωμα υψούν στις πολυκατοικίες. Η υπερφορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας ανάγκασε τα τελευταία χρόνια πολλές χιλιάδες ιδιοκτητών που είχαν διατηρήσει χιλιοστά οικοπέδου για το δικαίωμα υψούν σε πολυκατοικίες όπου μεταγενέστερα μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης, να διαγράψουν τα χιλιοστά τους από το Ε9, ως άνευ αξίας, για να μην πληρώνουν άδικα ΕΝΦΙΑ, και να μην τα δηλώσουν και στο Κτηματολόγιο. Ετσι, προιούσης της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, το Δημόσιο θα «μπεί καπέλλο» ως συνιδιοκτήτης χιλιοστών του οικοπέδου και του δικαιώματος υψούν που μπορεί ως Κράτος επιλεκτικά να το ενεργοποιήσει, σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα, με δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές τους Συνελεύσεις και στις τυχόν τροποποιήσεις των κανονισμών τους, αλλά χωρίς ποτέ να συμμετάσχει στις κοινές δαπάνες των κτιρίων...
Θα πρέπει να δοθεί λύση και στο πρόβλημα αυτό. Είτε θα πρέπει τα χιλιοστά αυτά να περιέλθουν νομοθετικά στη «συνιδιοκτησία» κάθε πολυκατοικίας, είτε στον οικείο Δήμο, ο οποίος είναι και ο μόνος που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για κάτι κοινωνικά χρήσιμο, με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών…
To άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 23.6.2020.
*Ο Στράτος Ι. Παραδιάς είναι Δικηγόρος Α.Π. και πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI