Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
ΠΟΜΙΔΑ προς Χατζιδάκη: Θέσπιση ενημέρωσης των εκμισθωτών κατοικιών για αναστολές εργασίας μισθωτών τους.
31/01/2021

Προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζιδάκη, Ενταύθα          

Αθήνα, 31.1.2021

 

ΘΕΜΑ: Θέσπιση ενημέρωσης των εκμισθωτών κατοικιών για αναστολές εργασίας μισθωτών τους.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Σας ευχαριστούμε θερμότατα για τη συμμετοχή σας στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, αλλά κυρίως για την  άμεση ανταπόκρισή σας, πριν καλά-καλά κλείσουν οι κάμερες του Συνεδρίου μας, στα αιτήματα που σας θέσαμε υπόψη κατά τη διεξαγωγή του.

Συγκεκριμένα σας ζητήσαμε να αντιμετωπιστούν άμεσα από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων τόσο η πλήρης αδιαφορία για την ενημέρωση των ιδιοκτητών σχετικά με τα ακριβή στοιχεία των αναστολών εργαζομένων, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όσο και η συνεχιζόμενη συμπαιγνία πολλών εργοδοτών και εργαζομένων για θέση τους σε εικονική αναστολή ελαχίστων ημερών, ώστε να εξαπατούν ταυτόχρονα τόσο τους εκμισθωτές των κατοικιών τους, μειώνοντας τα μισθώματά τους, όσο και το Δημόσιο. 

Με χθεσινή σας ανακοίνωση αποδεχθήκατε άμεσα το δεύτερο αίτημά μας, ανακοινώνοντας ότι στο εξής η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Αυτό ελπίζουμε ότι θα περιορίσει το φαινόμενο που επισημάναμε.

Παραμένει το πρώτο αίτημα, το οποίο συνίσταται στο ότι κάθε αναγγελία αναστολής εργασίας στην οποία ο εργαζόμενος είναι μισθωτής κύριας ή φοιτητικής κατοικίας θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ του εκμισθωτή και να περιέρχεται αυτόματα μέσω ΤΑΧISNET στον εκμισθωτή, ο οποίος θα ενημερώνεται για τι πράγματι συμβαίνει.

Επίσης αίτημά μας είναι να καθιερωθεί ένα εύλογο όριο ελαχίστων ημερών διάρκειας της αναστολής ώστε προσχηματικές αναστολές 1-2 ημερών, να μην αποτελούν νόμιμη αιτία περικοπής του μηνιαίου μισθώματος.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

                                                           Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                  Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματεύς

                          Στράτος Ι. Παραδιάς                                                          Τάσος Γ. Βάππας

πίσω στα νέα