Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Νομικά πρόσωπα: Αποζημιώσεις μειώσεων ενοικίων με παρέμβαση και "συνταγή" ΠΟΜΙΔΑ εν όψει...
18/12/2020

Δεκτό θα γίνει τελικά το επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να συμπεριληφθούν και τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα - εκμισθωτές ακινήτων στους δικαιούχους αποζημίωσης για την αναγκαστική μείωση των ενοικίων. Η ΠΟΜΙΔΑ με το από 17.12.2020 νεώτερο υπόμνημά της που αφορούσε τις μειώσεις μισθωμάτων κατά 80% μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, επισήμανε τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής των εκμισθωτών-νομικών προσώπων κάθε είδους, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και μοναδικό έσοδό τους τα μισθώματα που λαμβάνουν, αλλά και τις κάθε είδους εταιρίες, από την περικοπή αυτή, γιατί ενώ τώρα θα υποστούν ακόμη αιματηρότερη μείωση ενοικίων, είναι απαράδεκτο να συνεχίσουν να εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση στο θέμα αυτό.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισήμανε σε επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι με μείωση ενοικίων 80% δεν μπορούν να εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση για άρση της παραπάνω κατάφωρης αδικίας, και ζήτησε να υπάρξει άμεσα διορθωτική χειρονομία για την κάλυψη τουλάχιστον του 50% της μείωσης, όπως ακριβώς είχε ζητήσει και το επέτυχε για τα φυσικά πρόσωπα - εκμισθωτές, από την 1η Νοεμβρίου 2020.    

Η αποζημίωση από το κράτος, εφόσον νομοθετηθεί, θα είναι και αυτή αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με οφειλές στο Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 40% στο κράτος, 40% στον εκμισθωτή-νομικό πρόσωπο και 20% στην επιχείρηση – ενοικιαστή, σε εποχή που είναι αμφίβολο το ποσοστό ενοικιαστών κλειστών καταστημάτων που πράγματι θα κατέβαλαν μισθώματα αν δεν υλοποιείτο η κρατική αυτή παρέμβαση. 

Κομβικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι ο χρόνος καταβολής των επιστροφών τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα. Η διαδικασία εκκαθάρισης των αποζημιώσεων και στη συνέχεια η καταβολή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών,  θα πρέπει να διενεργείται αυτόματα,  με την υποβολή και άμεση ηλεκτρονική επαλήθευση κάθε έγκυρης δήλωσης COVID και όχι μετά τη λήξη της προθεσμίας.

πίσω στα νέα