Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
Τραγωδία στην Αττική: Εκατόμβη θυμάτων και στάχτες οι κόποι γενεών...

Κάποτε στις συμφορές λέγαμε ότι το σημαντικό είναι να σωθούν οι άνθρωποι, γιατί όλα τα άλλα ξαναφτιάχνονται...

Σήμερα, δυστυχώς, ενώ τα ίδια εξακολουθούν να ισχύουν για τις ανθρώπινες ζωές, τίποτε πιά δεν μπορεί να ξαναφτιαχτεί από "όλα τα άλλα"...

In older tragedies and natural disasters we used to say that the important is to save people's lives, because everything else can be rebuilt ...
Today, unfortunately, while this is still valid for human lives, none of "everything else" can be rebuilt anymore...


Η ΠΟΜΙΔΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη θλίψη τις εξελίξεις σε σχέση με τις καταστροφικές πυρκαϊές σε ολόκληρη την χώρα και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των πραγματικά αδικοχαμένων συνανθρώπων μας. Πέρα από την εκατόμβη της απώλειας ανθρώπινων ψυχών και το βαθύ πένθος από τις πρόσφατες φωτιές της Αττικής, σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται οι κατοικίες και τα κάθε είδους κτίρια που μεταβλήθηκαν σε στάχτες και ερείπια ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε κατά προσέγγιση, καμιά επίσημη εκτίμηση του κόστους της αποκατάστασης των ζημιών αυτών.

Στη δέσμη μέτρων που δόθηκε στη δημοσιότητα, το μόνον  που ελέχθη σχετικά με την ανάγκη βοήθειας των ιδιοκτητών για την αποκατάστασή τους, χωρίς καμιά ειδικότερη επεξήγηση, είναι ότι ανοίχτηκε ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστράφηκαν και την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή που επλήγησαν.

Στο λογαριασμό αυτό το Δημόσιο θα συνεισφέρει 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών και 10 εκατ. ευρώ από τη Βουλή. Επίσης ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 23/2341195169 με IBAN GR4601000230000002341195169. Τριμελής επιτροπή, με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής, του υπουργού Υποδομών και του υπουργού Οικονομικών, θα διαχειρίζεται τον λογαριασμό αυτό, ο οποίος θα ελέγχεται ετησίως από ορκωτούς λογιστές.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε Βουτζά, Νέα Μάκρη, Μάτι και Ραφήνα. Παράλληλα υπολογίζεται ότι άλλα 4.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για την ώρα παραμένει ακόμα άγνωστος ο αριθμός των αυτοκινήτων των κατοίκων και παραθεριστών που κάηκαν στις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά. Οι υποδομές, επίσης, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Μάτι και έχουν σοβαρές ζημιές στις άλλες περιοχές.

Αν επαληθευθούν τα στοιχεία αυτά, και με δεδομένο ότι η αποκατάσταση κάθε κατοικίας υπολογίζεται ότι θα κοστίσει κατά μέσον όρο τις 100.000€ και κάθε επισκευή τις 25.000€, το κόστος της αποκατάστασης θα μπορεί να φτάσει τα 350 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογιστεί το κόστος της αποκατάστασης ή και κατασκευής των απαραίτητων έργων υποδομής.  Επίσης άγνωστο είναι και το από που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα...

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ  - «ΠΥΡΚΑΙΑ ΑΠΟ ΔΑΣΟΣ»

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει από δεκαετίες επισημάνει ότι δυστυχώς μόνον το 15% των κατοικιών και γενικά των κτιρίων της Ελλάδας είναι ασφαλισμένο, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαική Ενωση.  Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα είναι ασφαλισμένα λόγω ενυπόθηκου δανείου, και στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτονται μόνον για απλή πυρκαιά (ανάφλεξη από εσωτερική αιτία), οπότε η ζημιά δεν αποζημιώνεται. Αντίθετα, για τις παραπάνω ζημιές θα αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες, όσοι έχουν στους όρους των  ασφαλιστικών συμβάσεών τους τον ειδικό όρο κάλυψης από τον κίνδυνο της «πυρκαϊάς από δάσος», ο οποίος σημειωτέον ότι συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων των μελών της ΠΟΜΙΔΑ, στο οποίο προβλέπεται η κρίσιμη αυτή κάλυψη.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θύματα των πυρκαιών είναι και σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, για τις οποίες προβλέπεται σειρά μέτρων, ενώ ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες αυτοψίες. Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Οι πληγέντες μπορούν να ενημερώνονται και από τους κατά τόπους δήμους.

Η Airbnb ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OPEN HOMES

H AirBnB, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, καλεί τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν κατοικίες στις κοντινές περιοχές με τους πυρόπληκτους της Αττικής να διαθέσουν τον χώρο τους χωρίς καμιά χρέωση για τη στήριξη των συνανθρώπων τους, για το διάστημα από 24/7/2018 έως 7/8/2018, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα «Open Homes».

Συγκεκριμένα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει: Αν έχετε κάποιο διαθέσιμο σπίτι στην επισημασμένη περιοχή στον χάρτη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσφέρετε το σπίτι σας. Οι οικοδεσπότες στις επισημασμένες περιοχές στον χάρτη ανοίγουν τα σπίτια τους δωρεάν από 24 Ιουλίου 2018 έως 7 Αυγούστου 2018 για τις παρακάτω ομάδες ανθρώπων: Εκτοπισμένοι γείτονες & Εργαζόμενοι των φορέων αρωγής.

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε εδώ.


Δημοσιεύθηκε η απόφαση ΠΟΛ 1151/2018 με την οποία ορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της απαλλαγής που ορίζεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, είναι ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. της αρχικά εκδοθείσας «δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. πράξης προσδιορισμού φόρου» του οικείου έτους.
Για τη χορήγηση της απαλλαγής απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με το συνημμένο στην ΠΟΛ.1200/2017 (ΦΕΚ 4429 και 4726 Β΄) υπόδειγμα 1Α, το οποίο επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα «δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου», η οποία κοινοποιείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4174/2013, όπως ισχύει και αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.gsis.gr).
Εφόσον η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης, σύμφωνα με το συνημμένο στην ΠΟΛ.1163/2015 (ΦΕΚ 1711 B΄) απόφαση υπόδειγμα 7 και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.
Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου του TAXHEAVEN

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41713#

πίσω στα νέα