Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων
Hellenic Property Federation
English | Francais | Deutch | Italian | Russian
Δημοσιεύτηκε η τρίμηνη παράταση στο νόμο των αυθαιρέτων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 364 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την παράταση της τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σύμφωνα με την απόφαση, δίνεται τρίμηνη παράταση, ως τις 8 Μαΐου 2017, για τη ρύθμιση αυθαίρετης δόμησης, στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου 4178/2013. Η προηγούμενη προθεσμία έληξε στις 8 Φεβρουαρίου 2017.

Την ΚΥΑ υπογράφουν, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Οπως τόνισαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ,  ο νέος νόμος για τον οποίο έχουν διατυπωθεί πάνω από 2000 σχόλια κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης  θα διατηρεί τη φιλοσοφία του ισχύοντα νόμου ο όποιος όμως θα απλοποιηθεί. Ξεκαθάρισαν δε, ότι η «κόκκινη γραμμή» του 2011 πρόκειται να παραμείνει ως έχει. Όπως εκτίμησαν, αναμένεται μεγάλος αριθμός εντάξεων, καθώς το ποσοστό που έχει υποβληθεί είναι σχετικά χαμηλό -μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Εν τω μεταξύ εντός του Μαρτίου αναμένεται η θεσμοθέτηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, ενώ αναμένεται σύντομα το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης. Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ αποτελεί επίσης το Κτηματολόγιο, η πορεία του οποίου βρίσκεται υπό συζήτηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη και έχει προσληφθεί από την Κομισιόν.

«Έχουμε καταλήξει επί της αρχής να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα υποθηκοφυλακεία» αναφέρουν τα στελέχη, ενώ όπως υπογραμμίζουν, οι συζητήσεις για τη λειτουργία του νέου φορέα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η ΠΟΜΙΔΑ εύχεται να μην υπάρχουν στο νέο νόμο οι επίμαχες διατάξεις για πιστοποιητικά μηχανικών στις αποδοχές κληρονομιάς, διπλές αμοιβές μηχανικών σε κάθε δήλωση αυθαιρέτου, και η απίθανη μεθόδευση σε βάρος του ελληνικού λαού που ονομάζεται "ταυτότητα κτιρίου"... 

πίσω στα νέα